'Legkippensector heeft geen risicocultuur'

Vijf rapporten en onderzoeken over de fipronilcrisis zijn onderweg. Eind dit jaar komen waarschijnlijk de eerste aanbevelingen. Maar voor hoofdredacteur Dick Veerman van Foodlog en en voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP staat één ding al als een paal boven water: de sector heeft geen risicocultuur.

%27Legkippensector+heeft+geen+risicocultuur%27
© Johan Wissink

De Commissie Sorgdrager, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en nog drie andere commissies buigen zich over de fipronilcrisis. 'Eind dit jaar komen dikke rapporten naar buiten die voor spannende krantenkoppen gaan zorgen', verwacht Veerman.

'Daar zal vermoedelijk in te lezen zijn dat de legkippensector onverantwoorde risico's heeft genomen, dat de rest van de keten heeft zitten slapen omdat ze hun leveranciers onterecht vertrouwden en dat de NVWA best wat handiger had kunnen zijn, maar nu eenmaal nog herstellende is van een verkeerde bezuinigingsoperatie. Ook valt de stelling te verwachten dat de NVWA best wat onafhankelijker mag optreden', voorspelt de hoofdredacteur.

Snelcongres

Hoe waar ook, lost dat de praktische vragen en uitdagingen op? Volgens de hoofdredacteur van Foodlog niet. Hij wil niet wachten op alle rapporten en gaat daarom deze maand al met boeren, handel, industrie en retail om tafel tijdens een snelcongres in Utrecht.

Zelf stelt Veerman vast dat het in de sector ontbreekt aan risicomanagement. 'Heb je dat wel, dan ben je proactief en probeer je zelfs risico's waar nog geen regels voor bestaan proactief te voorkomen.'

Vertrouwen

Ook ziet de hoofdredacteur de voordelen van een krachtige ketenintegratie met een betere commerciële propositie en een betere informatievoorziening tussen de schakels in de keten. 'De pluimveehouderij in Nederland doet het technisch gezien geweldig, maar het vertrouwen tussen de retail enerzijds en pluimveehouders en toeleveranciers anderzijds is onvoldoende.'

Hubers is een van de sprekers tijdens het snelcongres. Hij benadrukt dat er in de fipronilcrisis sprake was van fraude, maar erkent net als Veerman dat de sector zich niet bewust was en is van alle risico's. 'Voedselveiligheid zit nog onvoldoende tussen de oren', stelt hij.

Lijsten

'Je hebt voer, ontsmettingsmiddelen, allerlei geneesmiddelen.' Daar kun je veel lijsten voor maken, aldus Hubers. Maar niet alles is te vatten in lijsten, inventarisaties en protocollen. Pluimveehouders en de sector moeten ook zelf kritisch en anders leren kijken naar gevaren en risico's op het eigen bedrijf.
Daarnaast pleit Hubers voor meer transparantie. 'We moeten meer informatie delen in de keten.'

Het snelcongres van Foodlog vindt plaats op 27 november. Meer informatie op www.foodlog.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer