Pluimveesector moet crisisplan maken

Doe een risico assesment, maak een crisisplan, bepaal de rollen en taken en houd je er aan.' Die boodschap klonk aan het eind van het snelcongres over de fipronil, dat deze week in Utrecht werd gehouden.

Pluimveesector+moet+crisisplan+maken
© Huisman Media

'Geef in zo'n plan goed aan welke risico's in de keten zijn weerslag op het publiek belang kunnen hebben,' aldus Dick Veerman van Foodlog, organisator van het congres. Meldplicht is daarbij volgens hem van cruciaal belang. 'Wee je gebeente als je iets weet wat niet in orde is en je deelt het niet.'

Communicatie

Tijdens het fipronilcongres werd terug en vooruit gekeken door betrokkenen bij de crisis. Zo hekelde de Leuvense hoogleraar Jan Tytgat de onduidelijkheid over de toegepaste fipronil-normen door de overheid en de communicatie daarover: 'De informatie was te laat, te vaag en wetenschappelijk te onduidelijk.' Een consument heeft volgens Tytgat niks aan normen. 'De consument wil gewoon weten hoeveel eieren hij kan eten voordat het een gevaar is voor zijn gezondheid.'

Tytgat kreeg bijval van Simone Herzberger, voormalig hoofd productintegriteit van Albert Heijn, die aangaf dat risicocommunicatie vooral eerlijk en transparant moet zijn. 'Leg uit dat je producten uit het schap haalt omdat ze niet aan afgesproken normen voldoen. Maar zeg niet dat de volksgezondheid in geding is.' Herzberger pleitte overigens voor harmonisatie van normen binnen de Europese Unie, niet alleen voor eieren maar ook voor mest.

Kritiek

Scherpe kritiek richting NVWA kwam er van de Barneveldse wethouder Aart de Kruijf in wiens gemeente veel pluimveehouders werden getroffen door de fipronilcrisis. 'Door het ontbreken van een goed risicobeheerssysteem is de schade veel groter dan nodig was. Als er meteen was ingegrepen bij ChickFriend toen men een vermoeden had van fipronil in eieren was driekwart van deze ramp niet gebeurd', aldus de wethouder.

Emoties

Volgens hem zijn de emotionele gevolgen voor de betrokken veehouders veel groter dan eerder tijdens de MKZ, de vogelgriep en de varkenspest. De Kruijf maakte namelijk ook die crises mee. 'Er was nu geen goed protocol, praktische kennis ontbrak. Daarna bleek het lastig om de stallen vrij van fipronil te krijgen en zitten pluimveehouders nog steeds in onzekerheid. Ook kost het hen veel geld waardoor sommigen hun bedrijf moeten sluiten.'

Complex

KNMG-voorzitter Merel Langelaar noemde de factoren waardoor de fipronilaffaire onstaand complex. Dierenartsen stonden min of meer aan zijlijn en hadden weinig grip op de zaak. 'Het was natuurlijk te mooi om waar te zijn, een middel dat afdoende werkte tegen bloedluis. Maar de sector werkte op basis van vertrouwen. We weten nu dat dat niet meer kan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer