LTO+wil+alleen+kenteken+voor+snelle+trekker
Nieuws
© Twan Wiermans

LTO wil alleen kenteken voor snelle trekker

Als er een kentekenplicht voor trekkers komt, moet die worden beperkt tot trekkers die sneller kunnen rijden dan 40 kilometer per uur. Nederland mag bij kentekening van landbouwvoertuigen niet verder gaan dan wat Europa van de lidstaten eist.

Dat standpunt heeft LTO Nederland neergelegd bij de fracties in de Tweede Kamer. Donderdag debatteert het parlement met minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) over de invoering van een verplicht trekkerkenteken.

De invoering, volgend voorjaar, van de Europese APK-plicht voor trekkers, dwingt Nederland om over te gaan tot kentekening. In december 2016 verwierp de kamer een wetsvoorstel van toenmalig minister Melanie Schultz van Hagen.

Beperkte kentekening

Als het aan LTO ligt, voert haar opvolger Van Nieuwenhuizen een kentekening in die boeren en tuinders zo weinig mogelijk administratie en kosten oplevert. Dat kan onder meer door het te beperken tot de voertuigen die vallen onder de APK-plicht: trekkers en bijbehorende aanhangers met een constructiesnelheid van 40 kilometer per uur of hoger.

Kentekening moet volgens LTO gecombineerd worden met maatregelen die landbouwvoertuigen een veilige positie op de weg geven. Zo zorgt een verhoging van de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen naar 40 kilometer per uur voor minder verschil in snelheid tussen verschillende weggebruikers. Dat vergroot de verkeersveiligheid.

Meer wegen openstellen

De decentrale wegbeheerders kunnen dan landbouwvoertuigen die sneller rijden dan 25 kilometer per uur ook toelaten op gebiedsontsluitingswegen en rondweg, zodat ze niet meer door dorpen hoeven te rijden. Trekkers die niet onder de APK-plicht vallen zouden daar met een vrijwillige kentekening gebruik van kunnen maken.

De Tweede Kamer heeft in twee aangenomen moties van VVD en CDA al eerder om dergelijke maatregelen gevraagd. LTO sluit daar bij aan met het standpunt dat nu gezorgd wordt voor een breed en samenhangend pakket aan maatregelen dat leidt tot meer veiligheid op de openbare weg en dat ondernemers geen onnodige lasten oplevert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer