Houtsnippers op bodem vrijloopserrestal

Pieter Koonstra uit het Overijsselse Vinkenbuurt melkt zijn koeien nu drie jaar in een vrijloopserrestal. Hij realiseerde de stal met aan de ene kant ruimte voor honderd melkkoeien en aan de andere kant jongvee, een melkstal en voeropslag.

Samen met DLV Advies houdt Koonstra op donderdag 27 juli een open dag. Bewust wachtte hij hier een tijdje mee. Inmiddels heeft de melkveehouder ervaring met het werken in de vrijloopserrestal. Hij vertelt erover aan collega's en burgers en over zijn keuze voor een vrijloopserrestal, een concept waar hij in gelooft vanwege de ruimte, maar zeker ook vanwege de gecomposteerde mest met houtsnippers. 'Hout bindt de stikstof het beste. De koeien liggen er goed op en blijven mooi schoon', geeft Koonstra aan.

'Het celgetal is laag en organisch gebonden mest is beter voor de bodem dan drijfmest, daarvan ben ik overtuigd. Maar de werking van de compost is niet snel. Daarom zie je nu na drie jaar nog geen grote verschillen in het land.' Ook is het duurder; de strooiselkosten zijn jaarlijks 1,5 tot 2 cent per kilo melk hoger dan in een gangbaar systeem. Het minimaliseren van klauwproblemen en een langere levensduur van de koeien compenseren die kosten.

Dagelijks weidegang

Nu het zomer is krijgen de koeien vers gras gevoerd en dagelijks weidegang. 'Afgelopen zomer en najaar heb ik ook enkele maanden vers gras bijgevoerd. Dat is mij goed bevallen. Ik heb 10 ton minder krachtvoer gevoerd en 150.000 kilo melk meer geleverd in die maanden vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar eerder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer