Helft+best+presterende+bedrijven+melkt+automatisch
Nieuws
© Eigen Foto

Helft best presterende bedrijven melkt automatisch

Van de duizend best presterende melkveebedrijven in Nederland melkt bijna de helft (48 procent) met een melkrobot.

De melkproductie ligt per koe gemiddeld 500 kilo hoger dan bedrijven die tweemaal daags melken. Deze bedrijven met een melkrobot melken gemiddeld 12 koeien meer. Klanten van Lely zijn opnieuw sterk vertegenwoordigd onder de melkrobotbedrijven die in het afgelopen jaar het hoogste economische jaarresultaat (EJR) behaalden.

'Maar liefst 21 van de 25 best presterende melkrobotbedrijven melkt met een Lely melkrobot. Dit is het negende jaar op rij dat een Lely melkveehouder op nummer 1 staat', meldt fabrikant Lely.

12.604 kilo per jaar

De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland. Van der Mark realiseerde dit jaar met 123 melkkoeien op twee Astronaut melkrobots een melkproductie van 12.604 kilo. Dat is gemiddeld 45 a 46 liter melk per koe per dag.

Van der Mark is er net zo blij als nuchter onder: 'Het betekent gewoon dat het met de koeien heel best gaat want hoe beter het met de koe gaat, hoe meer melk ze produceert.'

Overgestapt

Vorig jaar stond Van der Mark ook al hoog in de lijst van best presterende melkrobotbedrijven, op de 14e plek. In 2015, was hij echter nog verre van de top. Met zijn melkstal stond hij landelijk toen op de 785e plek in de CRV lijst.

Hoe heeft hij dit gerealiseerd? 'In 2015 zijn we overgestapt op melkrobots. De belangrijkste reden dat we daarna méér zijn gaan melken is het feit dat koeien vaker worden gemolken, bij ons gemiddeld 3,2 keer per dag. We gingen 10 tot 15 procent omhoog in melkproductie', zegt de veehouder.

Veestapel

Landelijk melkt ruim 22 procent met een automatisch melksysteem. De gemiddelde omvang van de veestapel van de top 25 melkrobotbedrijven is ruim 126 melkkoeien, het gemiddelde aantal koeien per bedrijf ligt op 102 melkkoeien.

De resultaten komen uit de CRV-jaarstatistieken, die onlangs werden gepubliceerd. Elk najaar stelt CRV het MPR jaaroverzicht samen op basis van melkcontrole gegevens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer