Europees+landbouwbeleid+moet+gemeenschappelijk+blijven
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europees landbouwbeleid moet gemeenschappelijk blijven

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moet ook na 2020 echt gemeenschappelijk beleid blijven. De Europese boerenkoepel COPA heeft dat voorgehouden aan de EU-ministers van Landbouw.

COPA ging maandag samen met coöperatiekoepel Cogeca in gesprek met de ministers. Die waren in Brussel voor hun maandelijkse Landbouwraad.

Tijdens het beraad gaven COPA en Cogeca commentaar op plannen die Landbouwcommissaris Phil Hogan onlangs presenteerde voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Ze noemden het voorstel 'een goed vertrekpunt' voor de discussie die de komende tijd plaats moet vinden.

Landbouwbudget

Tegelijk is benadrukt dat de ambities die Hogan heeft geformuleerd, wel een stevig budget vereisen. COPA en Cogeca dringen daarom aan op een verhoging van het maximale landbouwbudget naar meer dan 1 procent van het Bruto Nationaal Product.

'En we staan erop dat het GLB een echt gemeenschappelijk beleid blijft. Van renationalisatie mag geen sprake zijn', zei Cogeca-voorzitter Thomas Magnusson. Een punt dat hij ook aanstipte is de toegang tot snel internet op het platteland. Het is volgens hem onmisbaar voor zowel boeren als coöperaties om te kunnen inspelen op de uitdagingen van de huidige tijd.

Weer

 • Maandag
  11° / 3°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer