Gemeente+pakt+%27landjepik%27+boeren+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gemeente pakt 'landjepik' boeren aan

Boeren in de Gelderse gemeente Berkelland voegen bermen en groenstroken toe aan hun percelen om zo meer mest uit te kunnen rijden en subsidie te ontvangen. Burgemeester Joost van Oostrum pakt dit 'landjepik' nu aan.

Burgemeester en wethouders van gemeente Berkelland wil aan de praktijken een einde maken, meldt Van Oostrum in Trouw. Ze zijn ervan overtuigd dat deze vorm van landjepik in Nederland op grote schaal voorkomt. In de krant stellen ze dat het een gevolg is van het Europese subsidiesysteem dat boeren afrekent op het aantal hectares dat ze in beheer hebben.

In een brief aan het ministerie van Economisch Zaken heeft Berkelland met buurgemeenten melding gemaakt van de perverse prikkel die uitgaat van het Europese landbouwbeleid. Doel is het beschermen van de natuur, maar het zorgt voor landhonger en milieuschade, aldus de gemeenten.

De gemeente Berkelland eist de in gebruik genomen bermen en groenstroken terug van de boeren en zaait deze opnieuw in. Berkelland in de Achterhoek is met 700 boeren een van de grootste agrarische gemeenten van het land.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer