%27Regioleren+is+een+kluif%2C+maar+uitdagend%27
Achtergrond
© Het Hoge Noorden

'Regioleren is een kluif, maar uitdagend'

Nordwin College in Leeuwarden voerde drie jaar geleden het regioleren in. Bij regioleren gaan studenten in de tweede klas van het mbo dertig weken aan de slag met opdrachten van boeren en aanverwante bedrijven. Anders dan bij een stage staan samenwerken en communicatie hierin centraal.

Regioleren begint nu gestalte te krijgen, stellen Nordwin-docenten Klaaske de Groot, Arnold Postmus en Annewies Visser. De school werkt bij regioleren samen met het hbo en heeft expertdagen ingevoerd.

Door de input van hbo-studenten en experts krijgt de uitwerking van de opdrachten meer diepgang, geven de docenten aan. De Groot: 'Studenten zijn positief, de onderwijsvorm past in de huidige tijd.' Arnold Postmus: 'Door regioleren maken wij studenten klaar voor de arbeidsmarkt. Deze tijd vraagt om ruimdenkende en kritische studenten.'

Opdrachten

Dat de opzet voorbereidt op de huidige eisen, beaamt student Lyon de Boer uit Terwispel, die onderzocht of de bodem verbetert met een Bokashi-kuil. 'Je leert samen te werken met een vertegenwoordiger. Het was voor mij een drempel om hem te bellen en hem uit te nodigen voor een gesprek. Maar je hebt deze mensen later wel nodig als je een bedrijf runt.'

Andere studenten gingen aan de slag met een promotiefilm voor Ecolana, een club van samenwerkende boeren rond Holwerd. Dat bleek nog een hele kluif, geeft Jilles Jan Kooistra aan. 'We dachten dat een film maken veel makkelijker was dan een tekst schrijven. Maar er komt veel bij kijken.'

Leerervaring

Zo knipten de studenten het interview met melkveehouder Frans Antonides uit Holwerd uit de film omdat de melkveehouder nauwelijks hoorbaar was. De koeien maakten te veel herrie bij het voerhek en je hoorde de melkrobot spoelen.

Deze tijd vraagt om ruimdenkende en kritische studenten

Arnold Postmus, docent Nordwin College in Leeuwarden

Student Rob Heuvelink: 'Achteraf gezien hadden we misschien een filmschool moeten benaderen. Daar was geld voor. We hebben hiervan geleerd dat we gebruik moeten maken van ons netwerk en dat het soms slim is om anderen in te schakelen.'

Herkenbaar

De verhalen van de studenten zijn herkenbaar voor docenten Klaaske de Groot, Annewies Visser en Arnold Postmus. 'Voor sommige studenten is regioleren een flinke uitdaging', geeft De Groot aan. 'Ze beginnen soms te laat. Ze denken dat het allemaal nog wel even lukt. De eindopdrachten hebben ook niet allemaal het resultaat dat de opdrachtgever had verwacht. Maar opdrachtgevers zien ook wel dat er meer is dan alleen het eindproduct' vult de docent aan.

Valt het de docenten dan misschien te verwijten dat ze de studenten te weinig achter de broek aan zitten? 'Nee', reageert De Groot. 'Wij willen de studenten juist uitdagen en het gaat om het leerproces. We sturen niet op het kiezen van een opdracht. Zij moeten zelf iets doen wat hen aanspreekt. Wij bieden structuur en de uitvoering is aan de studenten.'

Expertdagen

Met de expertdagen heeft de school het regioleren meer diepgang gegeven, stellen de docenten ten slotte vast. Tijdens deze dagen gaan studenten voor hun opdrachten in gesprek met experts, zoals erfbetreders. 'Boeren en studenten zijn enthousiast. Het is een daverend succes.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer