Aangereden+wolf+doodde+in+Salland+schapen
Nieuws
© Sebastiaan Bake

Aangereden wolf doodde in Salland schapen

De wolf die 13 november op de N343 bij Kloosterhaar werd doodgereden, heeft in Salland schapen verwond en gedood.

Tot die conclusie komt Wageningen Environmental Research (Alterra) na het analyseren van DNA-monsters van de wolf en gedode en gewonde schapen. Dat jonge mannetje greep in Salland van 13 oktober tot 13 november hoogstwaarschijnlijk schapen op drie locaties.

Die dieren werden op 13 oktober in Laag-Zuthmen, op 8 november in Bergentheim en op 13 november in Beerzerveld gevonden. De wolf zelf werd die laatste genoemde dag aangereden in Kloosterhaar.

Sectie

Alterra verrichte samen met het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit van Utrecht sectie op het dode dier. Daaruit bleek dat het een jong volwassen mannetje was dat waarschijnlijk in 2015 is geboren.

'Dat deze wolf meerdere malen werd gesignaleerd met een tussenpoos van een maand, maakt aannemelijk dat hij zich gedurende langere tijd in de regio - Salland en mogelijk de grensstreek - heeft opgehouden', geeft onderzoeker Hugh Jansman aan. 'Dat deed hij nagenoeg zonder daarbij te zijn opgemerkt. Of het dezelfde wolf betreft die medio oktober op de Veluwe is gezien, is niet te achterhalen.'

Wolvenpaar

Dankzij de internationale samenwerking binnen het CEwolf-consortium kon het DNA-profiel dat op het laboratorium van Wageningen Environmental Research was vastgesteld, vergeleken worden met DNA-profielen van wolven in omliggende landen.

Het Duitse Senckenberg-instituut wist het profiel uiteindelijk te koppelen aan een wolvenpaar uit Babben, Brandenburg, ruim 600 kilometer van Salland vandaan. 'Er leven inmiddels meer dan 70 roedels wolven in Duitsland en het verspreidingsgebied verschuift meer en meer richting Nederland. Daarmee groeit dus ook de kans dat wolven ons land aandoen. Maar dat wil nog niet zeggen dat we ze zien, want ze leven zo verborgen mogelijk', weet onderzoeker Arjen de Groot.

DNA

Juist daarom is het volgens De Groot genetisch onderzoek van groot belang voor de monitoring van de wolvenpopulatie. 'Net als in ons onderzoek aan de otterpopulatie biedt ook bij de wolf het DNA vrijwel de enige mogelijkheid tot gedegen herkomstbepalingen en ouderschapsanalyses.'

De uitwisseling van gegevens met Duitse collega's werpt daarbij vruchten af. 'Het geeft ons heel exacte informatie over de herkomst van dit dier en het geeft hen een beter beeld van de verwantschap tussen de wolven in de Duitse roedels.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer