Provincie+bevestigt+aanwezigheid+wolf
Nieuws
© Europese Commissie

Provincie bevestigt aanwezigheid wolf

Provincie Gelderland bevestigt de aanwezigheid van de wolf op de Veluwe. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland geconstateerd dat het om een wolf gaat.

Donderdag heeft de provincie terreinbeheerders geïnformeerd en gevraagd naar extra waarnemingen die bevestigen dat het om een wolf gaat, bijvoorbeeld in de vorm van sporen, uitwerpselen en beelden op camera's. De provincie start nu met de activiteiten uit het landelijke wolvenplan.

Wolven zijn Europees beschermde dieren. Over de grens in Duisland leven al verschillende wolvenroedels. De wolf voedt zich met wilde hoefdieren maar kan zich ook voeden met vee, en dan vooral schapen en geiten.

Bedreiging

Volgens Dirk Dekker, vice-voorzitter van regio Oost van LTO Noord is het dier weldegelijk een bedreiging voor vee. 'Het is voor wolven veel gemakkelijker om zich te voeden met vee dan met wild. Daar hoeven ze weinig voor te doen, want het vee kan geen kant op.'

De kans om een wolf tegen te komen is volgens de provincie klein. De provincie adviseert afstand te houden, honden aan de lijn te houden en de wolf met rust te laten.

Wettelijk beschermd

Nederland is volgens de Europese Habitatrichtlijn verplicht om de wolf wettelijk te beschermen en zijn staat van instandhouding te bevorderen. De provincie is verantwoordelijk voor de bescherming van de wolf en is verantwoordelijk voor het vergoeden van schade die wolven aanrichten.

De komst van de wolf naar de Veluwe is en was volgens de provincie te verwachten. 'In principe is de Veluwe een geschikt leefgebied voor een roedel wolven.'

Vee

Er kunnen volgens de provincie diverse maatregelen getroffen worden om vee tegen wolven te beschermen, 'waardoor de kans dat de wolf vee pakt beperkt wordt of zelfs voorkomen kan worden.'

'Er is meer nodig dan een middelhoog hekwerk, een beek of sloot, of de nabijheid van een woning om het vee te beschermen', schrijft de provincie. 'Te denken valt aan het 's avonds op stal zetten van het vee, het plaatsen van een schrikdraadraster, het plaatsen van een tijdelijk afschrikmiddel zoals een lijn met wapperende gekleurde lappen stof of het gebruik van speciale waakhonden. De beste bescherming biedt uiteraard een combinatie van maatregelen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  40 %
Meer weer