Onderzoek+effect+akkerranden+Hoeksche+Waard
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Onderzoek effect akkerranden Hoeksche Waard

Waterschap Hollandse Delta onderzoekt samen met andere partijen het effect van akkerranden op het ecosysteem. Het onderzoek duurt tot en met 2018.

De uitkomsten gaan bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame landbouw met voordelen voor de maatschappij en voor de boeren en tuinders.

Na het onderzoeksjaar zijn er nog te weinig resultaten om harde conclusies te trekken, volgens Hollandse Delta. Voorlopig zijn er wel aanwijzingen dat (bloemrijke) akkerranden de diverse functies ook daadwerkelijk kunnen vervullen.

Akkerranden

Akkerranden, gewas-vrije stroken meestal langs sloten of andere watergangen, kunnen vele functies vervullen. Zo vormen ze een buffer tussen gewas en sloot, waardoor ze emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater beperken.

Afhankelijk van de planten die zijn ingezaaid kunnen ze ondersteuning bieden aan nuttige organismen zoals bestuivende insecten en natuurlijke vijanden van plagen, maar ook aan akkervogels en andere fauna.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer