Duur+ei+geen+plus+voor+elke+pluimveehouder
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

Duur ei geen plus voor elke pluimveehouder

De eierprijzen zijn de afgelopen weken gestegen naar een torenhoog niveau. Wrang is dat een flink deel van de legpluimveebedrijven in Nederland hier niet van kan profiteren.

Sinds een aantal weken vertonen de eierprijzen een snelstijgende lijn. De Weser-Emsnotering bereikte vorige week een niveau van 11,25 euro per honderd eieren. De NOP2.0-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram steeg naar 10,51 euro per honderd stuks.

De stijgende eierprijzen hebben alles te maken met spanning tussen vraag en aanbod van eieren in Noordwest-Europa. Pakstations zijn onvoldoende in staat om aan de wensen van afnemers in binnen- en buitenland te voldoen.

Fipronilcrisis

Bij de krapte op de eiermarkt spelen meerdere factoren een rol. De belangrijkste is de fipronilcrisis.

Laten we hopen dat de marktvraag naar eieren nog een tijd groter blijft dan het aanbod

Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP

Dit fipronilschandaal zorgt eveneens voor een lagere eierproductie in België. Ook in Italië zijn fipronileieren van de markt gehaald. Wat in Italië ook zorgt voor een kleiner eieraanbod, zijn uitbraken van hoogpathogene vogelgriep.

Consumptie positief

Terwijl de productie van eieren tijdelijk fors is teruggevallen, ontwikkelt de consumptie zich positief. 'Toen de fipronilaffaire in het nieuws kwam, was onze angst dat deze kwestie de eierconsumptie sterk negatief zou beïnvloeden', zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'Nu we een paar maanden verder zijn, weten we dat consumenten hun eitje niet laten staan. De consumptie lijkt zelfs aan te trekken.'

De eierconsumptie in de EU stijgt al een aantal jaren achtereen licht. In Duitsland, de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse legpluimveehouderij, groeide de eierconsumptie vorig jaar naar 235 eieren per persoon per jaar; 3 meer dan in 2015. In 2011 aten de Duitsers nog maar 217 eieren per persoon.

Goed gezondheidsimago

Hubers is optimistisch over de ontwikkeling van de afzet op de lange termijn. 'Eieren hebben een goed gezondheidsimago en passen perfect bij de voedselbewuste Europese consument. Laten we hopen dat de marktvraag naar eieren nog een tijd groter blijft dan het aanbod. De situatie zal een keer weer omslaan. Ook op de eiermarkt hebben we te maken met de varkenscyclus.'

De huidige marktontwikkeling is positief voor legpluimveehouders die eieren verkopen, maar zeer wrang voor pluimveehouders met een vanwege fipronil geblokkeerd bedrijf. 'Deze ondernemers verkeren in grote onzekerheid. Dat eieren nu goed betaald worden, komt bij hen hard aan.'

Nadelen

Tijdelijk hoge eierprijzen brengen de sector niet alleen voordeel. Een keerzijde is dat afnemers van eieren zich gaan bezinnen op mogelijke alternatieven. Met name bij afnemers van producten van de eierverwerkende industrie speelt de prijs een belangrijke rol.

In de Verenigde Staten schoot twee jaar geleden de eierprijs omhoog door het ruimen van bedrijven vanwege vogelgriep. Voedselproducerende bedrijven ontdekten dat ze eierpoeder door andere producten konden vervangen. Ze hielden daaraan vast, toen de prijs van eierpoeder weer zakte.

Contractprijzen

De huidige marktsituatie heeft ook gevolgen voor de eiercontractprijzen in 2018. Veel contracten worden in deze tijd van het jaar afgesloten voor het volgende kalenderjaar.

Het Duitse bureau Marktinfo Eier & Geflügel (MEG) verwacht hogere eiercontractprijzen voor 2018. De hoge eierprijzen van dit moment versterken de onderhandelingspositie van pluimveehouders die een contract willen afsluiten. 'Maar pluimveehouders moeten zich niet rijk rekenen. Een reactie van de afnemers bij hogere prijzen is vaak dat ze de looptijd van een contract verkorten', aldus Hubers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer