NAK versoepelt normen pootgoed in klasse B

De vaste commissie pootaardappelen van keuringsdienst NAK heeft besloten om de normen voor pootgoed in de klasse B te versoepelen met ingang van oogst 2018.

NAK+versoepelt+normen+pootgoed+in+klasse+B
© Koos van der Spek

De aanpassing betreft onder meer de versoepeling van de norm voor groeischeuren van 0,5 tot 1,5 centimeter. Dit is een reactie op de discussie rond groeischeuren die eind vorig jaar ontstond.

Verder accepteert de NAK tot 12 procent matige drukplekken en stootblauw. Hiervoor is de norm nu nog 6 procent. Ook mogen partijen pootgoed in de klasse B tot 2 procent tarragrond bevatten in plaats van 1 procent. Verder zijn vanaf volgend jaar 1 procent gerimpelde knollen geoorloofd en wordt de norm voor rhizoctonia aangepast van 25 procent licht naar 25 procent matig.

Efficiënte inzet Erwinia-toets

Over de Erwinia-toets wil de vaste commissie in maart 2018 een besluit nemen. De optie bestaat om de huidige aanpak aan te houden, met een verplichte toets voor prebasis- en S-pootgoed. Ook kan de commissie voor een variant kiezen die meer inspeelt op inzichten van de handel en telers. Primair doel is opschoning van de kolom met efficiënte inzet van de toets.

Telers kunnen zich over de aanpak van de NAK uitspreken tijdens de komende telersvergaderingen. De Erwinia-toets wordt in 2018 nog collectief betaald. Telers en handel moeten er volgens NAK rekening mee houden dat deze vorm van financiering met ingang van 2019 vervalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer