NVWA zoekt samenwerking boeren rond Reitdiep

De NVWA wil samenwerken met het Waterschap Noorderzijlvest en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond om de risico's op bruinrotbesmetting rond het Reitdiep zo klein mogelijk te houden. Dat schrijft ze in een brief aan de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en Waterschap Noorderzijlvest.

NVWA+zoekt+samenwerking+boeren+rond+Reitdiep
© Nieuwe Oogst

Boeren maken zich zorgen over de risico's op bruinrotbesmetting aan het Reitdiep en de andere watergangen als de proef met het verhogen van het waterpeil in het Lauwersmeer doorgaat.

Volgens de NVWA is het gebied aan en rondom het Reitdiep in Groningen aantoonbaar kwetsbaar voor bruinrot, stelt ze in de brief.

'Het is belangrijk voor het gebied dat de kans op contact tussen oppervlaktewater en aardappelanten zo klein mogelijk wordt gehouden en dat eventueel contact met oppervlaktewater wordt gemeld bij de NVWA', schrijft de NVWA in een brief aan de Noordelijke Akkerbouw Vakbond en Waterschap Noorderzijlvest.

Drie uitbraken

Een relatief groot aandeel van de bruinrotbesmettingen in pootaardappelen in Nederland zijn in de afgelopen twaalf jaar gerelateerd aan de pootaardappelteelt aan het Reitdiep en omliggende watergangen. Van vier uitbraken van bruinrot waarbij achttien aardappeltelers betrokken waren, zijn er drie utbraken met veertien getroffen telers te herleiden uit dat gebied, geeft de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit aan.

Uit onderzoek blijkt dat de bruinrotbacterie in het noordwestelijke deel van Groningen, inclusief het Reitdiep, in hoge aantallen voorkomt. Het behoort to de zwaarst met bruinrot besmette stroomgebieden van Nederland.

In 2016 heeft NVWA onderzoek gedaan nadat in 2015 bij twee pootgoedtelers in het gebied bruinrot was gevonden. Bruinrot was sinds 2009 niet meer aangetroffen in aardappelen, het werd in 2011 voor het laatst gevonden in consumptieaardappelen.

Naar aanleiding van deze verdenking is de NVWA een onderzoek gestart bij elf pootgoedtelers. Hieruit blijkt dat de besmette pootgoedpartij aan het Reitdiep is geteeld. De meest aannemelijke verklaring voor deze besmetting vormt de zwarte storm in de zomer van 2014, waarbij oppervlaktewater van het Reitdiep op het pootgoedperceel terecht kan zijn gekomen, geeft de NVWA aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer