%27Moeilijke+export+pootgoed+laat+littekens+na%27
Achtergrond
© Han Reindsen

'Moeilijke export pootgoed laat littekens na'

Boeren en aardappelhandelshuizen moeten alle zeilen bijzetten om klanten op tijd te kunnen voorzien van pootgoed. Door de slechte oogstomstandigheden lukt dat niet altijd. 'Het huidige seizoen laat littekens na', zegt directeur Gerard Backx van HZPC in Joure.

Bij de oogst van pootgoed is dit jaar sprake van gemiddeld redelijke opbrengsten, zei Backx vorige week tijdens de rassenshow. 'Er is wel sprake van een behoorlijk aandeel bovenmaat. Het percentage in de potermaat is lager dan gepland. Dat geldt voor Nederland en ook Noord-Duitsland.'

Als gevolg daarvan is er een beperkte beschikbaarheid van pootgoed, terwijl de vraag redelijk is. 'Er wordt daardoor vrij hard getrokken aan het materiaal dat beschikbaar is. Het is zoeken naar partijen pootgoed die snel weg kunnen en kwalitatief goed zijn', weet de HZPC-directeur.

Uitdaging

Het kost boeren en aardappelhandelshuizen dit jaar meer moeite om het klanten naar de zin te maken. 'Het is dit jaar meer een uitdaging. Het vraagt extra inzet van iedereen', zegt Backx, die daarbij onderscheid maakt tussen Europa en daarbuiten.

Het is zoeken naar partijen pootgoed die snel weg kunnen en kwalitatief goed zijn

Gerard Backx, directeur HZPC

In landen als bijvoorbeeld Bangladesh en Saoedi-Arabië willen telers het pootgoed vroeg hebben om te kunnen poten. 'Je kunt als handelshuis de boeren daar niet vertellen dat het in Nederland een keer heeft geregend en ze even moeten wachten op het pootgoed.'

Binnen een week

Telers in dat soort landen oogsten het graan en willen binnen een week het pootgoed in de grond stoppen. 'Voor de teelt van aardappelen hebben ze tachtig à negentig dagen. Ze willen niet twee of drie weken wachten op het pootgoed, halen het pootgoed elders en daardoor missen wij een deel van de markt.'

Enkele containers met pootgoed die bijvoorbeeld niet naar Saoedi-Arabië gaan, kunnen enkele weken later misschien worden afgezet naar Marokko. 'Op korte termijn geeft dat geen problemen, maar het laat wel littekens achter. Je wilt klanten altijd goed bedienen en dat lukt nu niet', stelt Backx.

Late rassen

De grootste problemen doen zich voor bij de late rassen die hier worden geoogst en elders vroeg moeten worden geteeld. 'Het liefst wil je alles keurig op tijd leveren, maar dat gaat alleen als je in Nederland al het pootgoed in augustus gaat rooien.'

In Europa speelt een ander probleem. Telers van consumptieaardappelen hebben dit jaar te maken met hoge opbrengsten en lage prijzen. Tegelijk heeft de pootgoedsector relatief weinig materiaal in de goede maat.

'Niet alle consumptieaardappeltelers zullen begrijpen dat er weinig pootgoed is. Zij vragen zich af waarom de pootgoedprijzen niet naar beneden worden aangepast, zeker omdat ze zelf te maken hebben met lage afzetprijzen. Dat verschil maakt het dit jaar bijzonder.'

Extra moeilijk

Ook Remko Koeman en Wiebe de Jong van Den Hartigh in Emmeloord melden dat het door de rooiomstandigheden dit jaar extra moeilijk is om aan de eisen van landen te kunnen voldoen. 'Vooral voor de vroege export valt het niet mee om de partijen voor elkaar te krijgen. Het is duidelijk moeilijker dan vorig jaar.'

Meer dan voorgaande jaren heeft de sector te maken met pootgoedpartijen met een beetje schurft. Ook zijn er afkeuringen op rot. 'We hebben van alles een beetje meer en dat terwijl de eisen gelijk blijven of strengen worden', zegt De Jong. 'Over de vraag naar pootgoed mogen we niet klagen.'

Goede afzet

Volgens Adrie Omtzigt van Agrico is de afzet van pootgoed goed. 'Het gaat best aardig. Dat komt omdat we van Noord- tot Zuid-Nederland werken en er zo altijd wel pootgoed beschikbaar is. Door de moeilijke rooiomstandigheden hebben de telers wel meer werk om de grond van de pootaardappelen te krijgen.'

Volgens Backx is het belangrijk dat telers het pootgoed in de bewaring goed droogmaken. 'Kachels zijn nu belangrijk. Het kost veel stookolie, maar er gebeurt wel wat in de koeling.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer