Drain reduceert bodemdaling en CO2-uitstoot

Met de aanleg van 3 hectare peilgestuurde onderwaterdrainage als proef in Stolwijk, wil Proefboerderij KTC Zegveld meer melkveehouders op veen aansporen deze nieuwe methode toe te passen om bodemdaling tegen te gaan.

Het gaat nog om een pilot, benadrukt projectleider Barend Meerkerk van PPP Agro-Advies. 'We willen hier ervaring opdoen om zo grote gebieden te voorzien van peilgestuurde onderwaterdrainage.'

Doordat de drains in droge perioden het slootwater tot in het midden van de percelen infiltreren, droogt de veengrond minder uit en klinkt deze minder in. In natte perioden leidt onderwaterdrainage tot een betere ontwatering van een perceel wat de draagkracht van het veen verbetert.

Oxidatie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat onderwaterdrainage bodemdaling in belangrijke mate tegengaat. 'Zeker een vermindering van 25 procent', stelt Meerkerk. Op sommige proefpercelen wordt zelfs 50 procent gehaald. 'Daarbij zorgt onderwaterdrainage ook voor een lagere CO2-uitstoot doordat de oxidatie van het veen minder is.'

Bij de Stolwijkse melkveehouder David de Jong werd donderdag met subsidie van gemeente Krimpenerwaard peilgestuurde drainage aangelegd. 'Dat is nog vrij nieuw', vertelt Meerkerk. 'Hierbij wordt actief extra water door de drains in het perceel gepompt.' Op deze manier kan op een willekeurig bedrijf of gebied voor alle percelen en op ieder moment een eigen grondwaterpeil ingesteld worden passend bij het gebruik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer