NVWA+geeft+pluim+aan+paardenmarkten
Achtergrond
© gerard damoiseaux

NVWA geeft pluim aan paardenmarkten

Zowel de Zuidlaardermarkt als de Hedel Markt konden rekenen op enthousiaste reacties van de NVWA-inspecteurs. Het harde werken aan het verbeteren van het welzijn op paardenmarkten betaalt zich uit. Al is de Dierenbescherming zeker nog niet overtuigd.

De voorbije jaren stonden de paardenmarkten ter discussie vanwege dierenwelzijn. Zo stapte de Dierenbescherming uit het overleg rond het Protocol Welzijn Paardenmarkten omdat het in ogen van de organisatie te weinig vooruitgang opleverde.

De Dierenbescherming zet sindsdien in op het afschaffen van paardenmarkten. 'Wellicht is de druppel de Europese verordening die per 1 januari wordt ingevoerd. Paarden mogen dan enkel via een exportverzamelplaats de grens over. Dat mag niet meer via deze markten', stelt een woordvoerder.

In Hedel werd dit jaar bij wijze van proef echter samengewerkt met de verzamelplaats in Brakel. Dit verliep volgens de organisatie van de markt succesvol.

Iedereen is welkom en mag een mening hebben die bijdraagt aan beter dierenwelzijn

Voorzitter August van den Anker van de Stichting Paardenmarkt Hedel

Cameratoezicht

De markten werken aan dierenwelzijn en transparantie. De Zuidlaardermarkt verplaatste de paarden naar een rustigere plek. Ook zet de markt in op meer transparantie door cameratoezicht.

Volgens voorzitter August van den Anker van de Stichting Paardenmarkt Hedel geldt ook daar transparantie. 'Iedereen is welkom en mag een mening hebben die bijdraagt aan beter dierenwelzijn. Indien mogelijk voeren we verdere verbeteringen door.'

Van den Anker heeft het gevoel dat de regels op de markt goed tot zeer goed worden nageleefd. 'Er was voldoende hooi, water en toezicht. Ook was er weinig kritiek op het vastzetten. De NVWA kwam na afloop met een pluim voor de organisatie', vertelt hij trots

Ook vanuit Zuidlaren waren de geluiden positief. Jan van der Laan, portefeuillehouder Paardenmarkten van de NVWA: 'De laatste jaren is door de Dierenbescherming en Eyes on Animals veel aandacht besteed aan dierenwelzijn. De marktlui en de burgemeester hebben de commentaren omarmd, onder meer door de paarden naar een rustigere plaats te verhuizen, weg van de kermis.'

Dierenbescherming

De Dierenbescherming reageert minder enthousiast. 'Ook dit jaar hebben we beelden binnen gekregen van beide markten. Burgemeesters en organisatoren kunnen wel goede intenties hebben, maar we merken dat niet alle marktlui zich aan de regels houden', stelt de woordvoerder.

'Ook gaan onze doelen rond welzijn verder dan die van de NVWA', geeft de woordvoerder aan. De organisatie constateerde onder meer te kort aangebonden paarden, dieren die te dicht bij elkaar stonden en het niet verstrekken van water.

Minder paarden

Het was maandag in Hedel enorm druk met bezoekers. Het aantal paarden viel tegen, met 1.153 aangevoerde dieren, tegen 1.235 vorig jaar. Hoewel er in Zuidlaren meer paarden zouden zijn aangevoerd dan een jaar eerder, constateert voorzitter Rinus Bakker van Centrale Bond van Paardenhandelaren in Nederland een neerwaartse tendens in de aanvoer op dergelijke markten.

De handel was op beide dagen stroef. 'Vroeger waren veel paarden voor de start van de markt als verkocht aangemerkt, dat was nu zeker niet het geval. Van verschillende handelaren hoorde ik dat het verkopen lastig was.' Prijzen zijn lastig te noemen stelt Bakker, de diversiteit is enorm.

Bakker ziet in het algemeen wel veel vraag naar paarden. 'Vooral naar brave, aangereden paarden. Probleem zit in het aanrijden. Vroeger waren mensen met een agrarische achtergrond hier bedreven in, en reden jonge paarden aan voor de verkoop. Dat is nu veel minder.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer