Meer paarden op Zuidlaardermarkt

Het aantal paarden op de Zuidlaardermarkt is flink toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar werden 1754 paarden aangevoerd, terwijl dat er vorig jaar 1253 waren.

Volgens burgemeester Marcel Thijssen van Tynaarlo is de crisis op de paardenmarkt voorbij. In 2007 werd voor het laatst zoveel paarden aangevoerd. De Zuidlaardermarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. De paardenmarkt en de kermis zijn van elkaar gescheiden.

Jan van der Laan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zegt dat de organisatie van de markt goed naar de dierenbescherming en Eyes on Animals hebben geluisterd om het dierenwelzijn te verbeteren.

Licht en lawaai

'Vroeger stonden de paarden vlak achter het felle licht en het lawaai van de kermis. Nu staan ze een heel eind verderop en prachtig met bomen omgeven waar ze alle rust van de wereld hebben' geeft Van der Laan aan.

Marktmeester Jaap Mellema spreekt van een goede 817e editie van de Zuidlaardermarkt. 'Het marktterrein was al snel voor driekwart gevuld.' Ook gaf hij aan dat de dieren allemaal in goede gezondheid verkeerden en de dierenartsen goed toezicht hielden op de aanvoer. Eén transport met 32 paarden is afgekeurd en teruggestuurd naar Duitsland.

Dierenbescherming

Opvallend was de afwezigheid van de Dierenscherming en Eyes On Animals. Volgens Jan van der Laan van de NVWA komt dat mogelijk door de grote en vele veranderingen die de Zuidlaardermarkt de afgelopen jaren heeft ondergaan om het dierenwelzijn te verbeteren.

'Die mensen moeten alle credits hebben van het feit dat ze de afgelopen jaren daar comentaar op geleverd hebben. We hebben net de persconferentie achter de rug en voor het eerst sinds jaren waren ze niet aanwezig, dus schijnbaar zijn zij ook tevreden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer