Woningen van hennep opgetrokken in Oude Pekela

Dun Agro is donderdag in Oude Pekela begonnen met de bouw van twee energieneutrale woningen van hennephout.

Woningen+van+hennep+opgetrokken+in+Oude+Pekela
© Huisman Media

Akkerbouwer en hennepverwerker Albert Dun uit Oude Pekela maakt de prefab elementen zelf. Hij teelt en verwerkt zo'n 1.250 hectare vezelhennep Hiervan verwacht hij de komende jaren zo'n 300 hectare te gebruiken voor de productie van daken en muren van woningen. Hij rekent op 50 hectare per jaar. Tot nu toe werd hennephout vooral gebruikt voor strooisel in paardenstallen.

De houtachtige delen van de hennepplant gebruikt hij voor de bouw van woningen, de rest gaat onder andere naar de automobielindustrie en wordt gebruikt voor CBD-olie voor drogisterijen als Kruidvat en Etos.

Onbemind

De bouw van de huizen in Oude Pekela gaat boven verwachting goed, stelt Dun. 'We verwachten dat over anderhalve week het dak dicht is. Dan kunnen we het binnen verder afwerken.' De huizen worden demowoningen. 'We willen via open dagen zien wat een duurzame woning precies is. Want onbekend maakt onbemind.'

Een van de woningen is inmiddels verkocht. De verkoopprijs van deze woningen ligt zo'n 10 procent hoger dan een reguliere woningen, maar is vergelijkbaar met de prijs van andere energieneutrale woningen, stelt Dun. De hogere prijs komt vooral door installatie van een warmtepomp en aanleg van zonnepanelen.

Voordelen

Hennepbouw heeft volgens de akkerbouwer veel voordelen. Het heeft een hoge isolatiewaarde, geluiddicht, licht in gewicht, CO2-neutraal en heeft een hoge aardbevingsbestendigheid. 'Deze woning heeft een isolatiewaarde van 6, terwijl de nieuwste waarde-eisen rond de 4,7 liggen.'

Maar dat is voor Dun niet het allerbelangrijkste. 'Voor mij betekent een duurzame woning niet alleen een 0 op de meter, maar ook gebruik van duurzame materialen als hout en hennep, die zo de grond weer in kunnen. Dat zou de overheid nog meer mogen stimuleren.'

Australië

Hij exporteert de prefab elementen ook naar landen als Australië. 'Daar is duurzaam bouwen in opmars, maar er wordt nog geen vezelhennep geteeld. Wel zijn boeren daar nu met proeven bezig.'

Vijf jaar geleden bouwde Dun zijn eerste hennephuis op eigen terrein. Twee jaar later ontwikkelde hij een loods voor de productie van prefab elementen. Vier medewerkers van Dun zijn bezig met de ontwikkeling daarvan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer