Albert Dun: henneppanelen voor woningbouw

Albert Dun van Dun Agro in Oude Pekela gaat van hennephout prefab panelen maken voor de woningbouw. Hij realiseert zo meerwaarde voor het houtige deel van de vezelhennep.

Albert+Dun%3A+henneppanelen+voor+woningbouw
© Nieuwe Oogst, Han Reindsen

Voor de productie van de panelen heeft Dun een loods van 30 bij 100 meter gebouwd. Vandaag wordt de loods officieel geopend.

Op de zelf ontworpen productielijn kan hij panelen maken van maximaal 6 bij 3 meter en een dikte van 20 tot 50 centimeter. De dragende onderdelen van de woning komen in de henneppanelen.

Certificering

'Elke 2 hectare vezelhennep is voldoende voor een woning. Dat wil zeggen muren, dak en vloer. Bij panelen met een dikte van 50 centimeter is de woning energieneutraal', zegt Dun, die dit jaar zo'n 1.200 hectare hennep verwerkt.

'In januari beginnen we met de productie van de prefabpanelen. Voor de noodzakelijke Komo-keur moeten we aantonen dat de eerste en de laatste paneel hetzelfde zijn. We moeten zorgen voor een goede certificering van de bouwplaten', zegt Dun.

Hoogwaardige toepassing

Met de productie van prefabpanelen krijgt hennephout, tot nu toe vooral gebruikt als stalstrooisel, een hoogwaardige toepassing. Dun Agro gaat het hennephout mengen met cement en er panelen voor de woningbouw van maken.

De eerste panelen gaat Dun gebruiken voor een eigen kantoor in de nieuwe loods. Wie de loods en de productielijn wil bekijken, kan donderdag, zaterdag 20 december, van 10 tot 15 uur terecht aan de Raadhuisweg 11 in Oude Pekela.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer