Noord%2DHollandse+melk+voor+weidevogels
Nieuws
© provincie Noord-Holland

Noord-Hollandse melk voor weidevogels

Melkveehouders uit Amstelland starten met subsidie van provincie Noord-Holland een zuivelfabriek, waarvan de producten in de regio Amsterdam worden verkocht. Een deel van de winst steken zij in betere omstandigheden voor weidevogels.


Met deze subsidie wil de provincie bijdragen aan een goede leefomgeving en aan landbouwbedrijven die klaar zijn voor de toekomst, meldt de provincie.

De subsidie is bedoeld voor modernisering van installaties, machines en processen en moet bijdragen aan een beter milieu, klimaat, dierenwelzijn, landschap, een betere volks- en diergezondheid of aan biodiversiteit. Andere gesubsidieerde projecten zijn:

Blaarkop-koeien

Zo investeert het biologisch melkveebedrijf Natuurlijk Genoegen in Driehuizen in een eigen hooidrogerij en een innovatieve vrijloopstal. Drogen tot hooi levert meer en hoogwaardiger voer voor de eigen Blaarkop-koeien en de vrijloopstal verbetert het dierenwelzijn.

De varkenshouderij Zuiderzee Wroetvarkensstal in Wijdenes steekt de subsidie van de provincie Noord-Holland in een prettiger leefomgeving voor zijn varkens. Hij gebruikt daarbij onder meer stro en tarwe van akkerbouwers in de buurt, die op hun beurt weer de stromest van de varkenshouderij gebruiken.

Een paprikateler gaat een nieuw watersysteem aanleggen dat minder water en energie verbruikt. Het systeem zorgt voor minder afvalwater en minder gebruik van grondstoffen door precies genoeg voedingstoffen toe te dienen.

Plattelandsontwikkeling

De subsidies zijn onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Dit is een Europees subsidieprogramma voor ontwikkelingen in het buitengebied met een focus op innovatie en duurzaamheid in de landbouw.

De provincie Noord-Holland stelt subsidie beschikbaar die door de Europese Unie wordt verdubbeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer