Gelders+College+steunt+reparatie+scheurverbod+grasland+Veluwe
Nieuws
© Landpixel

Gelders College steunt reparatie scheurverbod grasland Veluwe

Gedeputeerde Staten van Gelderland gaan bij minister Schouten van LNV aandringen op reparatie van het scheurverbod op de Veluwe. Dat blijkt uit antwoorden van het College op Statenvragen van de VVD.

Blijvend grasland is door een uitspraak van de Raad van State in 2016 binnen de grenzen van het Natura 2000-gebied Veluwe komen te vallen. Dat betekent dat geen graslandverbetering mag worden toegepast op graspercelen van vijf jaar en ouder. Dat vermindert de gebruiks- en verkoopwaarde. Zo mogen boeren na aantasting van de grasmat door bijvoorbeeld grofwild, deze niet herstellen.

Gevolgen

Volgens de VVD-fractie is voormalig staatssecretaris Van Dam van het ministerie van Economische Zaken indertijd geheel voorbij gegaan aan de landbouwkundige gevolgen. GS bevestigt dat de agrarische grondgebruikers onevenredig worden getroffen doordat hun gebruikspercelen komen binnen het Natura 2000-gebied zijn komen te liggen.

In het oorspronkelijke plan werden agrarische gronden buiten de begrenzing van het Natura-gebied gehouden. De Raad van State bepaalde vorig jaar dat dit juridisch gezien niet houdbaar was. Daarop heeft Van Dam deze gebieden alsnog toegevoegd aan het Natura 2000-gebied.

Gevolgen

'Bij dit besluit wordt met geen woord gerept over de gevolgen voor de grondgebruikers', stelt Bastiaan Meerburg van de VVD-Statenfractie. Zijn fractie vindt dat het rijk het nadelig effect voor de agrarische ondernemers heeft onderschat. 'Het overgrote deel van de agrarische gronden op de Veluwe is blijvend grasland.'

LTO Noord regio Oost is blij met de opstelling van Gedeputeerde Staten. 'Als het antwoord van GS negatief was geweest, dan was het een doodlopende weg geweest. Nu kunnen we samen met provincie en Gelders Landschap om herziening vragen bij LNV', zegt Tjerk Elzinga beleidsadviseur bij LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 7°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 12°
  20 %
Meer weer