Gelderse+geitenhouders+zitten+klem
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gelderse geitenhouders zitten klem

Geitenhouders in Gelderland vinden dat er onvoldoende basis is voor een groeistop op de sector, zeker als deze definitief wordt opgenomen in de provinciale ruimtelijke verordening. Diverse bedrijven dienen een zienswijze in.

Dat bleek uit een bijeenkomst met Gelderse geitenhouders die vrijdag werd georganiseerd in Duiven door onder meer voerleverancier Gelre IJsselstreek en Van Westreenen adviseurs. Nu al worden diverse bedrijven geconfronteerd met gemeenten die besluitvorming vertragen.

Het feit dat de provincies Utrecht, Limburg en Overijssel op basis van dezelfde feiten niet voor een groeistop kiezen, sterkt de ondernemers in het idee dat de basis onder het Gelderse besluit wankel is. 'Als het om Schiphol zou gaan, zou er zeker geen onmiddellijke groeistop worden ingevoerd. Dan moet er wel eerst meer onderzoek worden gedaan.'

Statenleden

De geitenhouders hopen dat statenleden van provincie Gelderland zich beter verdiepen in het beschikbare onderzoek. Volgens Sjaak van Schaik van Van Westreenen adviseurs valt op het onderzoek van alles af te dingen. Bovendien is het betreffende onderzoek, Veehouderij en Gezondheid Omwonenden, gedaan in het deel van Noord-Brabant met intensieve veehouderij. Er zijn daar ook veel pluimveebedrijven en invloeden vanuit het Duitse Ruhrgebied.

Bij Schiphol zou er zeker geen onmiddellijke groeistop worden ingevoerd.

Veel ondernemers hebben het idee dat over de rug van de geitenhouderij als kleine sector de provincie wil laten zien dat ze volksgezondheid heel serieus nemen. 'Maar niemand weet nog wat dan de oorzaak is van het vermeende hogere gezondheidsrisico en of dat in andere gebieden van Nederland ook zo is.' De aanwezigen herkennen bovendien niet de toestroom van Noord-Brabantse geitenhouders naar Gelderland, één van de argumenten van de provincie.

Matige onderbouwing

Volgens Van Schaik is in de laatste twintig jaar niet eerder een voorbereidingsbesluit genomen. Het is volgens hem vreemd dat zo'n zwaar middel wordt ingezet, terwijl de onderbouwing zeer matig is.

Van Schaik wijst erop dat een definitief slot op de sector niet zomaar ongedaan kan worden gemaakt. Volgens een aanwezige geitenhouders betekent dat een 'sterfhuisconstructie' voor de geitenhouderij in Gelderland. Ook met het oog op verduurzaming kan weinig gedaan worden.

Nieuwe generatie

Een voorbeeld is een bedrijf met 600 melkgeiten waar per 1 januari een tweede jonge eigenaar in het bedrijf zou komen. Om twee gezinnen te onderhouden is echter wel uitbreiding nodig van het aantal geiten. Het bedrijf heeft melkt geiten sinds 1985 en moet ook uitbreiden om de stallen te moderniseren en zo toekomstbestendig te maken. De plannen zijn bedoeld als pensioenregeling voor de oude eigenaar en toekomst voor de jonge eigenaar. Als de groeistop definitief wordt, kunnen de plannen niet doorgaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer