Gelderland schaft behandelbedrag faunaschade af

Provincie Gelderland schaft het behandelbedrag (leges) af dat boeren moeten betalen bij de aanvraag van een faunaschadevergoeding. Dat heeft gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) gisteren aangekondigd in de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen.

Gelderland+schaft+behandelbedrag+faunaschade+af
© FBE Brabant

Voor het zomerreces had een meerderheid van de politieke partijen in de Provinciale Staten hierop al aangedrongen. Van Dijk wilde het onderwerp echter eerst bespreken in het Interprovinciaal Overleg (IPO). Dat is het overlegorgaan van de Nederlandse provincies.

Hieruit bleek dat een gezamenlijke aanpak van de Nederlandse provincies er niet in zit. Groningen en Zeeland hebben een statiegeldregeling voor schade door wild, in Limburg hoeven boeren en telers geen behandelbedrag te betalen.

Statiegeldregeling

Nu andere provincies geen wijziging overwegen, gaat Gelderland zelf aan de slag met een statiegeldregeling. Dat houdt in dat er vooraf wel een bedrag moet worden betaald. Als een schade toegekend wordt, wordt dit bedrag weer teruggestort.

Volgens LTO Noord is het behandelbedrag van 300 euro voor veel boeren een drempel om schadevergoeding aan te vragen. Zeker omdat er ook nog een eigen risico is van 5 procent met een minimum van 250 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer