Gelderland overweegt beheerregeling voor edelherten

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) van Gelderland onderzoekt of het mogelijk is een beheerregeling voor edelherten op de Veluwe in te stellen. Dit houdt in dat boeren een vergoeding kunnen krijgen door bij te dragen aan het beheer van edelherten.

Gelderland+overweegt+beheerregeling+voor+edelherten
© Vidiphoto

Op dit moment ondervinden boeren op de Veluwe, met name in de agrarische enclave, veel hinder van de edelherten. Soms staan er groepen met wel tientallen van deze herten op percelen. Ze vreten het gras op en zorgen voor schade aan percelen en gewassen.

Boeren kunnen daar nu een schadevergoeding voor krijgen, maar het telkens aanvragen van schadevergoedingen kost veel tijd en is niet eenvoudig. Bovendien moeten de boeren telkens bewijzen dat de schade veroorzaakt wordt door het wild. Geregeld levert dat discussies op met taxateurs.

Positief signaal

Bennie Wijnne (SGP) stelde hierover gisteren vragen in de Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen. 'Het geeft ook een veel positiever signaal. Het beheer wordt dan een onderdeel van het bedrijf. Het runnen van een boerenbedrijf op de Veluwe heeft voor- en nadelen. Dat wordt op deze manier beter erkend'.

Volgens Van Dijk is lang niet zeker of het ook mogelijk is om zo'n regeling in het leven te roepen en moet er dan ook gekeken worden naar andere onderdelen van het faunabeleid. 'We moeten goed uitzoeken of dit geen staatssteun is. Het moet wel volgens de regels die daarvoor gelden.'

Doelstanden

Volgens Wijnne zitten er ook andere haken en ogen aan. 'Het is wel belangrijk om de doelstanden van edelherten te halen. Dat gaat op dit moment niet goed bij de agrarische enclave. De beheerregeling moet er niet toe leiden dat er alleen maar meer edelherten komen en de schade zo alleen maar toenemend. Dan is die regeling op een gegeven moment ook niet meer toereikend.'

Beleidsadviseur Tjerk Elzinga van LTO Noord is blij met de toezegging van de gedeputeerde. 'In principe leveren de boeren een maatschappelijke dienst. De maatschappij wil graag de edelherten hebben op de Veluwe. De nadelen daarvan komen wel eenzijdig bij de boeren terecht. Door een beheerregeling krijgen de boeren betaald voor de dienst die zij leveren en hoeven ze niet telkens allerlei stappen te ondernemen om schade vergoed te krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer