Aangescherpte+regels+nadelig+voor+uitbreiding+geitenhouderij
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aangescherpte regels nadelig voor uitbreiding geitenhouderij

De in deze zomer veranderde regelgeving voor de aanvraag van een omgevingsverordening bij uitbreiding of nieuwvestiging van veehouderijbedrijven, pakt nadelig uit voor geitenhouderijen in Gelderland. Dat stelt Van Westreenen adviseurs uit Barneveld.

Sinds deze zomer is het verplicht om een besluit over de vormvrije MER-beoordeling toe te voegen aan de aanvraag van een omgevingsvergunning. Dit is nodig bij uitbreiding of nieuwvestiging. Gemeenten en ondernemers zijn daar volgens Albert van Deelen van Van Westreenen adviseurs echter nog niet altijd goed van op de hoogte.

'Normaal gesproken gaan gemeenten daar flexibel mee om. Boeren krijgen de gelegenheid om als nog een aanmeldingsnotitie vormvrije MER-beoordeling op te stellen, te laten beoordelen en het daaropvolgende besluit toe te voegen aan de aanvraag om omgevingsvergunning. Bij geitenhouderijbedrijven in Gelderland zien wij nu echter dat gemeenten een aanvraag weigeren omdat er nog geen aanmeldingsnotitie MER-beoordeling is aangeleverd. Ze stellen dat de volgorde van de procedures niet juist is. Bij andere sectoren is dat niet het geval.'

Groeistop

Volgens Van Deelen moet dat te maken hebben met de groeistop op de geitenhouderij die eind augustus is ingevoerd in provincie Gelderland. Aanvragen van voor 30 augustus kunnen gewoon afgehandeld worden, maar veel gemeenten lijken de besluitvorming te vertragen en uit te stellen en zoeken daarvoor argumentatie.

De groeistop in de geitenhouderij in Gelderland werd ingevoerd naar aanleiding van een eerdere groeistop in de provincie Noord-Brabant. Uit onderzoek in het Brabantse Q-koortsgebied bleek dat er rondom geitenhouderijen een verhoogd risico op longonsteking is.

Aanvraag

Van Deelen: 'Het probleem in de geitenhouderij is dat, in tegenstelling tot andere sectoren, er nu vanwege de groeistop geen nieuwe aanvraag kan worden ingediend.'

Het vertragen van de vergunningverlening speelt volgens de adviseurs niet alleen in provincie Gelderland. Als gevolg van de discussie over de geitenhouderij ziet het bedrijf ook vertragingen bij gemeenten in andere provincies. 'Het speelt ook in Utrecht, terwijl de provincie daar geen groeistop heeft ingevoerd. Gemeenten zijn heel voorzichtig geworden.'

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer