Vijf vragen over pensbestendige vetten

Het voeren van pensbestendige, gefractioneerde vetten aan koeien gaat ten onder aan de eigen populariteit. Doordat veel vraag is naar dit product, wordt de melksamenstelling beïnvloedt. Het mag daarom veel minder in voer worden gestopt.

Vijf+vragen+over+pensbestendige+vetten
© Twan Wiermans

Wat zijn pensbestendige vetten?

Pensbestendige vetten bevatten palmitinezuur en worden niet in de pens afgebroken. Ze komen in de darmen terecht. Scheikundig gezien gaat het om C16:0-verbindingen, verbindingen die ook veel in melkvet voorkomen.

De pensbestendige vetten worden op drie manieren gewonnen, door vet te verzepen, vet te harden of vet te fractioneren. Vooral dat laatste is populair.

De vetten op basis van palmolie bevatten veel energie, wat zorgt voor een hogere melkproductie en meer melkvet. Zo zou het volgens Forfarmers leiden tot een 70 euro hogere voerwinst per koe per jaar.

Is het voeren van pensbestendige vetten populair?

Dit jaar nam het gebruik van pensbestendige vetten fors toe. Met name op grotere bedrijven, omdat het ook via de voermengwagen kan worden versterkt. Een aantal mengvoerproducenten stopt het ook in brok. Ruim een derde van de melkveehouders gebruikt pensbestendig vet..

Het heeft ook nadelen?

Ja, deze 'bypass-vetten' hebben invloed op de vetzuursamenstelling in melk. De vetten worden wat harder, waardoor problemen kunnen ontstaan bij de verwerking van melk tot vetrijke zuivelproducten. CONO Kaasmakers kwam vanwege dit effect eind september met een voerverbod voor haar leveranciers.

Extra probleem is dat die melkvetsamenstelling door tal van factoren wordt beïnvloed. Zo is dit in de wintermaanden al wat harder, als gevolg van een ander rantsoen.

Wordt het verbod op de vetten nu breed opgepakt?

Nog niet. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) nemen maatregelen. Met name doordat gefractioneerde pensbestendige vetten worden ontraden.

Zo werken alle mengvoerproducenten aan het terugdringen van de hoeveelheid pensbestendige vetten in het het voer tot op het niveau van de winter van 2014. Melkveehouders zijn per brief gevraagd om de pensbestendige vetten niet meer te voeren.

Gaan zuivelorganisaties ook handhaven?

Vooralsnog wordt gemonitord. Qlip bepaalt bij het tankmelkonderzoek ook de hoeveelheid palmitinezuur en stearinezuur en de solid fat content, een maat voor de hardheid van vet.

NZO let op het landelijk gemiddelde. Zolang de tankmelk gemiddeld op het niveau van de winter van 2014 blijft, is er niets aan de hand. Bij overschrijding volgen wel aanvullende maatregelen. .

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer