'Pensbestendige vetten ruim 20 jaar op de markt'

Jan Speerstra van Speerstra Feed Ingrediënts snapt de ophef rond pensbestendige vetten niet. 'Ze zijn al meer dan 20 jaar op de Europese markt', stelt hij.

%27Pensbestendige+vetten+ruim+20+jaar+op+de+markt%27
© Alex de Haan

Zijn bedrijf verkoopt het product Bergafat bedrijf al ruim tien jaar. Het bevat gefractioneerd vet, het vet dat door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) wordt geweerd. Dit bevat relatief veel verzadigde C16:0 vetzuren.Volgens de NZO zou het zorgen voor hardere melkvetten, wat de productie van bijvoorbeeld kaas lastiger maakt.

Doordat in de wintermaanden, als gevolg van een ander rantsoen de melk sowieso meer harde vetten bevat, wordt het gebruik van pensbestendige vetten ontraden. De hoeveelheid harde vetzuren wordt landelijk ook via de tankmelk gemonitord, een verbod zit er op dit moment niet in.

Ook de Nederlandse Vereniging Diervoederproducenten hebben besloten om het aandeel gefractioneerd pensbestendig vet in het mengvoer fors terug te dringen.

'Dit gefractioneerd vet wordt op een mechanische manier gewonnen, waarbij het smeltpunt van het vet bepalend is voor de scheiding', legt hij uit. Andere methoden, zoals verzeping en chemische maken gebruik van chemische reacties, die de kwaliteit kunnen beïnvloeden.

'Elders nooit problemen'

Speerstra verkoopt het product al jaren in Engeland, Duitsland, Denemarken én Italië. 'In deze landen zijn er nooit problemen geweest met de hardheid van het melkvet, als gevolg van het voeren van Bergafat. En dat terwijl in bijvoorbeeld Italië veel kaas wordt gemaakt. Daarbij is hier absoluut geen gevaar voor de voedselveiligheid. Het product is algemeen erkend en toegelaten.'

Vooralsnog werd het, als gevolg van de melkquotering in Nederland niet gebruikt. Vet was bij dit systeem een beperkende factor. Pensbestendige vetten verhogen juist het vetgehalte.

Na het loslaten van dit quotumsysteem nam het gebruik van penstendige vetten toe. Met name dit jaar was er een forse toename. Vorige maand voerde meer dan dertig procent dit aan de koeien. Niet verwonderlijk, vindt Speerstra: 'Je voert een koe 300 gram per dag, wat 40 cent kost. Het maakt de melk 5 cent per liter duurder. Voor een koe die 30 liter geeft een mooie plus.'

Minder afzet

Het verbod op de pensbestendige vetten is voor Speerstra een domper. Het grootste deel van de afzet van Bergafat verloopt via mengvoerbedrijven. 'Contrakten die er zijn worden dus niet afgenomen. 'En ook melkveebedrijven die het verpakt kopen via de handel, moeten we wijzen op de brief die ze hebben gehad van hun zuivelonderneming. Ze kunnen het beter niet voeren.'

Helemaal meegaan met de voorschriften van Nevedi om het niet te verkopen, gaat Speerstra niet. 'Er zijn talloze factoren die effect hebben op de vetzuursamenstelling.'

Bij een proef dit voorjaar bij 5 bedrijven zaten 2 van de 5 deelnemende ondernemers al te hoog met de C16:0-vetten in de melk, zonder gebruik van Bergafat
'Een melkveehouder die veel gras voert, aangevuld met A-brok en bierbostel kan ook zomaar te hoog uitkomen', stelt Speerstra.

Alternatieven

Hij signaleert dat het product nog veelvuldig wordt toegepast in de melkgeitensector en andere diersoorten. Toch kijkt zijn bedrijven voor de Nederlandse markt naar alternatieven voor Bergafat: 'Met een verbod is niemand gediend.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer