Na de oogst staan we met 1-0 achter

Twee gebroken rooimatten, een uienauto met een kapotte as die weer leeg moest, een opengebroken keerwand in de aardappelcel, experimenteren met ruggen snijden voor het rooien en natuurlijk heel veel regen. Kortom, het was een oogstseizoen van de lange adem.

Na+de+oogst+staan+we+met+1%2D0+achter
© Nieuwe Oogst

Het begon zo mooi, met de eerste dagen 6 tot 8 hectare per dag rooien. Maar de laatste paar weken was dat heel ver weg, met rooisnelheden onder de 2 kilometer per uur en op het laatste perceel dankzij de wormen de helft daarvan. Naarmate de tijd verstreek, werden de aardappelpercelen steeds groter. Of tenminste, zo leek het.

Het voelde echt als zwoegen. Alles moest wijken op de momenten dat kon worden geoogst. En als het regende, kijken welke kisten voor de druk- en blaaswand droog genoeg waren om naar de langsstroomventilatie of de zuigwand te gaan, om plaats te maken voor nieuwe (natte) partijen.

Goed gedroogd

Al met al zijn de aardappelen redelijk tot goed binnengekomen en goed gedroogd. Dat is ook wel het voordeel van onze zware grond: veel rot krijg je er niet snel. Dat beperkte zich vooral tot wat laagtes. Eenmaal binnen hebben de kachels het nodige gas verstookt.

Een eerdere investering die nu zijn geld dubbel en dwars waard is. En ook de rooier op rupsen met alle mogelijke reinigingstechnieken en de stortbak met PU-spiraalrollen heeft ons fantastisch geholpen. Zonder die moderne techniek waren de aardappelen er nog niet uit geweest.

Aan de andere kant blijkt maar weer dat tegen de kracht van de natuur niet te werken is. Het is dankzij een aantal perioden met mooi weer dat we konden oogsten. Was op een aantal ongelukkige momenten nog een paar keer 20 millimeter gevallen, dan konden de rooiers wel thuisblijven.

Principes bijstellen

Dit jaar moesten alle zeilen worden bijgesteld. Net als de principes trouwens. Kijk maar hoe nat sommige aardappelen binnenkwamen of hoe het land soms na de oogst erbij ligt. Onder mooie omstandigheden peins je daar niet over. Nu werd de afweging steeds meer: áls ze er maar uitkomen.

Hopelijk volgt er nog meer mooi weer, om ook de rest van de oogst goed binnen te krijgen. En natuurlijk om weer een goede basis te leggen voor volgend groeiseizoen. En dat is zonder goed weer best lastig, want we staan nu met 1-0 achter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer