Groene+middelen%2C+drones+en+een+weerbare+bodem
Column
© Koos van der Spek

Groene middelen, drones en een weerbare bodem

Duurzaamheid. We hebben het woord al zo vaak gehoord, dat we er bijna een antipathie tegen krijgen. Tegelijk is het iets wat van de sector wordt verwacht, maar ook iets waar veel akkerbouwers wel aan willen werken.

Dat bleek dinsdag op de themamiddag 'Minder chemie in pootaardappelen' van Pootaardappelacademie Groningen. Daar kwam een aantal concrete onderwerpen naar voren waar we als akkerbouwers mee aan de slag kunnen.

Zo werd er gesproken over de ontwikkeling van groene middelen. Hoewel het huidige middelenpakket al stukken vriendelijker is dan een aantal jaren geleden, is met deze biologicals nog een grote stap te zetten qua milieubelasting.

De afzet van de groene middelen groeit, maar de gangbare chemische gewasbeschermingsmiddelen blijven voorlopig veruit dominant. Wel moeten we als telers leren werken met deze middelen. Het vraagt een andere benadering.

Naast nieuwe middelen ontwikkelt de techniek door. Precisielandbouw is al aan de gang, maar we komen nu op een punt dat plaatsspecifiek werken steeds eenvoudiger wordt. Zo komen er portals beschikbaar die het eenvoudiger maken om zelf taakkaarten te maken.

Een filmpje toonde dat er al spuiten af fabriek leverbaar zijn met plaatsspecifieke dosering. Het is technisch zelfs al mogelijk om met drones plaatsspecifiek te spuiten. Maar regelgeving laat dit in Europa niet toe. Of en wanneer dat gaat veranderen, is de vraag.

Een belangrijke rol in een duurzame teelt is weggelegd voor de bodem. Een les die we op de themamiddag te horen kregen, was dat we van de bodem geen wonderen mogen verwachten.

Uiteraard hebben we een gezonde bodem nodig voor een goede groei. Maar wanneer we op een bepaalde plek in een perceel een probleem hebben met een pathogeen of plaag, kunnen we niet van de bodem verwachten dat deze de plaag actief gaat bestrijden. Zorg dat de bodem in goede conditie is om problemen te voorkomen.

Preventie, schoon uitgangsmateriaal, bedrijfshygiëne en vroege detectie van problemen kwamen duidelijk naar voren om problemen te voorkomen. Met alle nieuwe middelen en technieken moeten we dus netjes werken en goed opletten.

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer