Richt je op je passie

Het nieuwe jaar is begonnen. Wat het gaat brengen, weet niemand. Maar het zal voor veel agrariërs een bewogen jaar worden, denk alleen al aan de veehouderijsector. En wat er naast alle veranderende regelgeving op ons af komt, weet niemand. Veel kansen komen uit onverwachte hoek. Maar dat geldt ook voor de tegenslagen. Zaken waarop je bijna niet vooraf kunt inspelen.

Richt+je+op+je+passie
© Persbureau Noordoost

Het klimaat kan veranderen. Dat geldt voor de weersextremen, die zeker in de akkerbouw hun sporen na kunnen laten, maar ook voor het politieke klimaat. Wat gaat er veranderen na de Tweede Kamerverkiezingen over een paar maanden? Waait de wind van links of van rechts? Wat gaat er met de toelating van maleïne hydrazide (MH) gebeuren en met die van glyfosaat?

Blijven de restricties gelden voor het gebruik van Imazalil in pootgoed? Hoe het speelveld, de spelers of de spelregels ook veranderen: wat je zelf kunt doen, is altijd je doel helder voor ogen houden.

Om goed op de toekomst voorbereid te zijn volg ik met mijn broer een cursus bedrijfsopvolging. Wat hierin duidelijk naar voren komt, is hoe belangrijk het is om concrete doelen te hebben.

Nu zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we vrij goed weten wat we willen, maar het is goed om dat nog eens aan te scherpen en daarbij voor jezelf duidelijk te maken waar de kansen en bedreigingen liggen, welke strategieën je wilt hanteren om je doelen te bereiken, wie je daarvoor kunt inschakelen en wanneer je welke stappen moet nemen als je over een bepaalde tijd een doel bereikt wilt hebben.

Passie

Richt je op zaken die niet alleen financieel aantrekkelijk zijn, maar die je tegelijk ook persoonlijk uitdagen. Richt je op je passie. Doelen kunnen zowel klein als groot zijn. Maar wanneer je ze hebt, werk je er ook naartoe. Dat is vaak nog veel belangrijker dan de veranderingen van buitenaf die op ons afkomen. Zeker wanneer regelgeving een hele sector treft, kun je daar als individuele ondernemer sneller en beter op anticiperen wanneer je weet wat je wilt.

Het is goed mogelijk dat op 31 december 2017 heel andere onderwerpen ons bezighouden dan die hierboven genoemd zijn. Maar wanneer je weet wat je wilt, is de kans groot dat wat er ook gebeurt, 2017 een perspectiefvol jaar wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer