Welke norm is dé norm?

Vanuit het niets is daar fipronil. Niemand had ervan gehoord, maar nu houdt het de gemoederen flink bezig. Wat de risico's zijn, valt te bezien. Feit is dat de Nederlandse normen zijn overschreden.

Welke+norm+is+d%C3%A9+norm%3F
© Han Reindsen

Normen die in 2016 nog drie keer zo hoog lagen. En een Europese bovennorm van 0,72 milligram per kilo die maar liefst 144 keer hoger ligt dan Europese ondernorm van 0,005 milligram per kilo die Nederland toepast. Zou dezelfde commotie zijn ontstaan wanneer de hogere Europese norm had gegolden? Was die überhaupt overschreden?

Het is erg voor de pluimveehouders, maar het tekent hoe het werkt. Iedereen regeert en reageert mee. We moeten strak zijn op voedselveiligheid en op normen. Maar het venijn zit hem erin dat er paniek ontstaat wanneer een norm is overschreden. Alleen, naar welke norm moet je kijken? Wanneer is het 'onveilig'? Boven de 0,005 van 2017, de 0,015 van 2016 of de 0,72 van Europa?

Mijlpaal

Met dit in het achterhoofd moet ik denken aan de Ambitie Plantgezondheid 2030 van LTO Nederland en dan met name aan de mijlpaal voor 2030 dat plantaardige productie dan plaatsvindt zonder emissie van gewasbeschermingsmiddelen.

Ik wil het feestje niet verpesten, maar dat gaat hem niet worden. Nulemissie is echt heel weinig. Kijk maar naar de toetsing van het oppervlaktewater: wat je gebruikt, vind je terug. Soms jaren later zelfs nog. Nulemissie krijg je alleen door nultoepassing en dan nog duurt het jaren voordat je niets vindt. Te hoog gegrepen dus.

Residuvrije producten

Datzelfde geldt voor het streven naar residuvrije producten in 2030. Ook hier is niets heel weinig. Bovendien geef je het signaal dat de huidige residunormen niet veilig genoeg zouden zijn. Normen die alleen maar strenger worden. Het niet overschrijden van de normen in 2030 is ambitieus genoeg. Die normen zelf op nul gaan stellen, lijkt mij een brug te ver.

2030 lijkt nog ver weg. Zoals de afschaffing van het melkquotum ook ver weg leek, toen in 2006 het fosfaatplafond werd ingesteld. Ondertussen kennen we de spagaat van de veehouderijsector. Leer daarvan, want je wordt nu eenmaal door de overheid (en de consument) afgerekend op de norm. Dat is prima. Zorg wel dat je jezelf niet in een onmogelijke positie manoeuvreert. Creëer niet zelf de stok om mee geslagen te worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer