Tweehonderd+studenten+duiken+in+weidegang
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Tweehonderd studenten duiken in weidegang

Tweehonderd studenten melkveehouderij van Van Hall en Nordwin College uit Leeuwarden leerden woensdag hoe ze gras kunnen meten. Dit gebeurde op Dairy Campus.

De praktijkdag weidegang vond voor de eerste keer plaats, geeft Van Hall-docent Gelein Biewenga aan.

'Wij willen graag dat studenten weidegang als iets gewoons zien. Hun vaders kunnen het gras goed inschatten en redelijk plannen, maar zij zelf zien er nog wel tegen op. Ze geven aan dat ze dan geen weidegang toe kunnen toepassen omdat ze met robots melken of omdat ze te grote koppels koeien hebben.'

'Wij hopen dat door heel simpele rekenregels en tools als elektrische hoogtemeters hun interesse voor weidegang wordt gewekt en dat ze het sneller onder de knie krijgen', gaat Bieuwenga verder.

Volgens melkveehouder Hotze Bosch uit Swichum die de studenten over zijn ervaringen vertelde is er de laatste jaren te weinig kennis overgedragen over weidegang.

'Tot vijf jaar geleden was alles op het opstallen van koeien gericht. Ook voerleveranciers hadden er geen feeling mee. Rekenen met weidegang is heel anders dan aan de kuilbult. Vandaag is het gras heel anders dan morgen.'

Lol

Sinds vorig jaar zit Bosch' zoon Hilse in de maatschap. 'Wij hebben er heel veel lol in. Hij is nog fanatieker met beweiden dan ik. Dat is prachtig om te zien. We weiden de koeien sinds kort iedere dag op een ander perceel. Dan heb je de minste beweidingsverliezen. En voor de grasgroei is het ook beter. We hebben er drie jaar over gedaan om dit voor elkaar te krijgen.'

De planning is voor velen een obstakel om met beweiden te beginnen, ervaart Bosch. 'Veel boeren denken dat beweiden met schrikdraad veel meer werk is dan stalvoeren. Maar als je het goed voor elkaar hebt, heb je in een kwartier een draad gezet in het perceel. Wij beginnen daar twee weken van tevoren mee. Het bijhouden van een bedrijfskalender is hierbij essentieel, dat moet je echt leren.'

Melkrobots

Het bedrijf melkt sinds 2008 met twee melkrobots. Weidegang en robots kan prima samen, stelt de melkveehouder.

'De meeste fouten die robotbedrijven met weidegang maken is dat ze niet eerder met beweiden beginnen dan 7 uur 's morgens', geeft Bosch aan.

'Wij willen dat een koe die net gemolken is snel het land in gaat.De deuren van de stal gaan bij ons om 24 uur open. Zo'n 70 tot 80 procent van de koeien is 's morgens rond 7 uur buiten. Wij hoeven nooit een koe op te halen voor het melken. Maar het heeft een paar jaar gekost om dat onder de knie te krijgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer