Sector ruim aan bod in nieuw regeerakkoord

We hebben er lang op moeten wachten, maar dinsdag was het zover: de presentatie van het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Meteen heb ik doorgebladerd naar de landbouwparagraaf. Deze stemde mij in algemene zin positief.

Sector+ruim+aan+bod+in+nieuw+regeerakkoord
© Maartje van Berkel

Over de land- en tuinbouw is nog nooit zoveel geschreven als in dit regeerakkoord. Een erkenning dat we ertoe doen. Inhoudelijk gezien wordt het belang van de agrarische sector duidelijk erkend. En terecht! Nederland als tweede voedselexporteur ter wereld, het wordt klip-en-klaar beschreven.

Het nieuwe kabinet schrijft dat de agrarische sector onmisbaar is voor het realiseren van de grote ambities op het gebied van economie, klimaat, energie, voedsel, gezondheid en een aantrekkelijk landschap. Ook de aandacht voor gezinsbedrijven en jonge ondernemers stemt mij positief.

Bij het schrijven van deze column werd bekend dat er een minister van Voedsel en Landschap komt. Dit is zeer goed nieuws. LTO heeft hier jarenlang voor gevochten. Gelukkig ziet de nieuwe coalitie de toegevoegde waarde van zo'n minister ook in. Of deze minister ook een eigen ministerie krijgt, is nu nog niet duidelijk. Ook hier blijven we voor lobbyen. Het is pas klaar als de ministers samen met onze koning op het bordes staan. LTO houdt koers!

Dat het groen onderwijs naar het ministerie van OCW verdwijnt, vind ik zeer spijtig. Verder vind ik het kwalijk dat het lage btw-tarief fors wordt verhoogd. Onze gezonde, duurzame en mooie landbouwproducten worden duurder en daar worden boeren en tuinders in elk geval niet beter van. Zeker in de grensregio's is dit een heel harde klap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer