Doos van Pandora

Ik moet u bekennen dat mij afgelopen maandag de omvang en gevolgen van de fipronil-crisis pas echt duidelijk werden. Op een LLTB-bijeenkomst voor pluimveehouders werd uitleg gegeven over waar we staan. Het was schokkend om te horen dat er nog zoveel onduidelijk is.

Doos+van+Pandora
© Maartje van Berkel

Zowel vanuit het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als de sector zelf is er een eindeloze reeks vragen, waarop nog geen antwoord kan worden gegeven, omdat blijkbaar niemand weet hoe het nu verder moet.

Het meest onthutsend is het besef dat ik niet meer weet wie te vertrouwen is en wie waarvoor verantwoordelijk is bij inkoop van producten en diensten. Wie controleert het leidingwater op residuën, wie controleert je spuittank op de geleverde gewasbeschermingsmiddelen, wie controleert geleverd voer, dierlijke en kunstmest, reinigingsmiddel of brandstof?

Ik denk dat de fipronil-crisis duidelijk maakt dat we voor totaal nieuwe vragen staan en dat we ons heel goed bewust moeten zijn van welke enorme financiële risico's we dagelijks nemen, simpelweg door zaken te bestellen en er te goeder trouw vanuit te gaan dat het klopt.

Het feit dat een overheid het blijkbaar niet als haar taak ziet hierop te controleren, is meer dan zorgelijk. Als je alleen aan het einde van de keten controleert, zullen er mogelijk nog vele fipronil-crisissen volgen.

Ik denk dat het voor ons als LTO de hoogste tijd wordt met de overheid in gesprek te gaan over wie waarvoor welke verantwoordelijkheid heeft. Anders ben ik bang dat ondernemen in Nederland op zich een ondraagbaar groot risico wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer