Boerenmening over aanpak extreem weer telt

Alsof complete zwembaden water uit de hemel vielen. Dat was het gevoel in Zuidoost-Nederland de afgelopen twee weken. In Noord-Brabant en Limburg viel in korte tijd ongekend veel hemelwater.

Boerenmening+over+aanpak+extreem+weer+telt
© NO

Zeer extreme weersomstandigheden en volgens de geleerden moeten we hieraan wennen. De regenval heeft bij agrarische ondernemers voor veel overlast en grote schade aan landbouwgewassen gezorgd.

De schatting is dat er voor miljoenen euro’s schade is. Heel pijnlijk, zeker in een tijd waarin het water ons al langer aan de lippen staat.

Verhalen

Hoe dit gaat aflopen, is nog niet helder. Leden uit de getroffen gebieden worden ondersteund door de regionale belangenbehartigers. Het is afwachten of en welke schade ondernemers kunnen verhalen.

Niet alleen voor agrariërs zijn deze weersextremen een uitdaging. Onze partners van de waterschappen en gemeenten onderzoeken hoe extreme regenval én langdurige droogte het beste zijn aan te pakken.

Uitdagingen

Gezamenlijke uitdagingen die niet uitsluitend op het bordje van de waterschappen terecht mogen komen. Onze sector is namelijk een grote belanghebbende.

Regionale belangenbehartigers moeten meedenken hoe we samen met de waterschappen omgaan met deze extremen. Misschien zien we zelfs mogelijkheden dit om te buigen naar kansen voor onze sector.

Noodklok

Inmiddels heeft LLTB de noodklok geluid om de situatie in Limburg. Ik heb staatssecretaris Martijn van Dam gevraagd volgende week naar Limburg te komen en zich op de hoogte te stellen van de situatie. Wordt vervolgd.

Léon Faassen
Federatiebestuur LTO Nederland
@LeonFaassen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer