Platteland broeinest voor georganiseerde misdaad?

Elke dag worden we geconfronteerd met nieuws over criminaliteit in het buitengebied. Vaak gaat het over hennepteelt en diefstal, maar denk ook aan de dumpings van drugsafval als 'cadeautjes' van criminelen voor het platteland.

Platteland+broeinest+voor+georganiseerde+misdaad%3F
© Maartje van Berkel

De commissarissen van onze koning hebben terecht hun bezorgdheid uitgesproken over het grote gebrek aan inzet van de politie op het platteland. Dat was eerder dit jaar te lezen in een evaluatie over de vorming van de Nationale Politie. Ze schetsen het beeld van een politieloos platteland, een luilekkerland voor criminelen.

Langere aanrijtijden, het ontbreken van zichtbare aanwezigheid van de politie en te weinig recherchecapaciteit zijn blijkbaar normaal op platteland. Het platteland als broeinest voor de georganiseerde misdaad, een schokkend beeld voor de toekomst.

Het zijn natuurlijk niet alleen de drugsdumpings en diefstal van landbouwvoertuigen waar we als agrarische sector mee te maken hebben. De lijst gaat nog veel verder: dieseldiefstal, hennepteelt in maispercelen, diefstal van trekkers en onderdelen hiervan, intimidatie, inbraak, oogstroof...

Woensdag sprak de Tweede Kamer over het initiatief van de LLTB om zelf drones in te zetten om hennep tussen de mais op te sporen. De politie wil dit in Limburg namelijk niet meer doen, de opsporing zou te succesvol zijn. De feiten en cijfers geven een totaal ander beeld.

Ik heb de Kamerleden voor het debat opgeroepen in te grijpen en meer middelen vrij te maken voor de opsporing door de politie van hennep tussen de mais en de criminaliteit in het buitengebied in zijn geheel. Politie-inzet mag niet ophouden bij de Randstad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer