Hogan wil macht supermarkten beperken

Landbouwcommissaris Phil Hogan van de Europese Unie (EU) komt met regelgeving die de boeren moet beschermen tegen de inkoopmacht van grote supermarktketens.

Hogan+wil+macht+supermarkten+beperken
© Geert Job Sevink

Hogan kondigde zijn plannen vrijdag aan tijdens een speech in Dublin. Volgens hem is de macht van supermarkten te groot geworden door de toegenomen globalisering en krachtenbundeling in de foodretail. 'Dat geeft supermarkten een disproportioneel voordeel ten opzichte van de primaire producenten.'

Het wetsvoorstel van Hogan wordt begin 2018 verwacht en zal onder meer voorstellen bevatten voor verbetering van de prijstransparantie en het verbeteren van de marktpositie van agrarische coöperaties.

Hoge marges

In een reactie zei Neil McMillan, directeur van brancheorganisatie EuroCommerce, tegen de politieke nieuwssite Politico, dat supermarkten geen schuld hebben aan de problemen die boeren ondervinden. Volgens hem komt 95 procent van wat supermarkten verkopen van grote fabrikanten als Arla, Nestlé en Danone en zitten daar de hoge marges.

'De nettomarges van supermarktketens schommelen tussen de 1 en 3 procent als gevolg van hoge kosten voor salarissen, logistiek en koeling van versproducten', aldus McMillan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer