Goed+draaiend+Vion+stelt+financiering+veilig
Nieuws
© Vion

Goed draaiend Vion stelt financiering veilig

Vion heeft met vier banken een herfinancieringsdeal gesloten. Hierdoor blijft het bedrijf volledig in handen van NCB Ontwikkeling, een dochterbedrijf van ZLTO.

In september 2016 kondigde Vion en NCB aan dat er onderzoek zou worden verricht naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Vrijdag maakte Vion bekend met vier banken, waaronder ABN Amro en NIBC, een akkoord te hebben bereikt over de voorwaarden voor een herfinanciering en uitbreiding van de kredietfaciliteit van 125 miljoen naar 200 miljoen euro. Met het extra werkkapitaal kan het vleesconcern zijn investeringsagenda voortzetten. Een deel van de extra fondsen zal ten goede komen aan de nieuwe rundveeslachterij in Leeuwarden.

Vion-ceo Francis Kint zegt dat er met veel externe partijen is gesproken over een deelname in Vion, maar door de positieve resultaten over 2016 was het binnenhalen van een derde partij niet langer noodzakelijk. 'We doen het niet slecht, want de banken werken weer mee.'

Veehouders

Volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, tevens vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Vion, staat het bedrijf er goed voor. 'Dit is echt een keuze uit kracht: de toekomst van de onderneming ziet er gezond uit. Vion weet zich in de markt te onderscheiden op terreinen als transparantie, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Je moet inspelen op het instinct van het dier

Vion-ceo Francis Kint.

Door de bankendeal over de uitbreiding van het werkkapitaal blijft NCB Ontwikkeling de enige aandeelhouder van Vion. Volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers biedt de samenwerking volop kansen om voor de toekomst te bouwen aan de verdere verduurzaming van de sector. 'Een ontwikkeling waar ook varkens- en rundveehouders baat bij zullen hebben.'

Vion publiceerde vrijdag de resultaten over 2016. Het bedrijf zag de nettowinst groeien van 22 miljoen euro in 2015 naar 31 miljoen euro vorig jaar. De omzet steeg in dezelfde periode van 4,57 miljard euro naar 4,75 miljard euro.

Koploper

Afgelopen jaar investeerde het vleesconcern 69 miljoen euro in de modernisering en uitbreiding van de productie-infrastructuur. 'We moeten we bescheiden zijn. Het rendement op geïnvesteerd vermogen is met 5,6 procent onvoldoende voor een bedrijf als het onze. We gaan elk jaar een stapje vooruit. Onze investeringen geven al resultaten en dat zullen ze in de toekomst blijven doen.'

Vion publiceerde vrijdag voor het eerst een duurzaamheidsrapportage. Topman Kint wil het bedrijf koploper maken in de transparante vleesketen. Vrijdag zet het bedrijf een eerste Nederlandse video online over het slachtproces.

Na het uitbreken van het schandaal in de slachterij in het Belgische Tielt signaleerde Vion dat een Duitse video van het eigen slachtproces veel via social media werd gedeeld. De versie met Nederlandse ondertiteling en voorzien van commentaar van een Nederlandse veearts die vrijdag online is gezet is met spoed geproduceerd.

Prioriteit

'Als managementteam geven wij het dierenwelzijn prioriteit. De infrastructuur van het slachthuis en de opleiding van de medewerkers moet in orde zijn. Je moet daarbij inspelen op het instinct van het dier. Daarnaast hebben we overal cameratoezicht. En is er natuurlijk de sociale controle', zegt Vion-ceo Francis Kint.

Op de nieuwe website die over een paar maanden wordt gelanceerd, gaat Vion aan consumenten uitleg geven over de slachtprocedures in het bedrijf. Ook komt er een forum waar mensen vragen kunnen stellen die zo spoedig mogelijk worden beantwoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer