Uitbreidingbesluit Fries varkensbedrijf uitgesteld

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft donderdagavond het besluit over uitbreiding van varkensbedrijf de Hemelumer Hoeve in Hemelum uitgesteld.

Reden hiervoor is de memo die provincie Fryslân woensdagmiddag naar de bezwaarmakers stuurde over het ontbreken van mestvergisters op het bedrijf.

Het gemeentebestuur wilde het bestemmingsplan van het Topiqs Kernfokbedrijf in Hemelum dat wil uitbreiden van 5.000 naar 8.600 varkens meenemen in de actualisatie van het bestemmingsplan Buitengebied.

Teruggefloten

Wethouder Gea Akkerman vreesde dat ze anders door de rechter werd teruggefloten. Maar door de memo van de provincie en de commotie die ontstaan is, wil het de uitbreiding nu apart behandelen.

Dat duurt zeker nog een half jaar voordat dat gaat gebeuren, zei Akkerman 'Het gaat niet meer lukken in deze raad. Dus wordt het na de gemeenteraadsverkiezingen van maart besproken.

In de kou

VVD en ChristenUnie lieten weten niet blij zijn dat het besluit weer wordt uitgesteld. 'We laten weer een ondernemer een half jaar in de ko staan', gaf Baukje Miedema van de VVD aan.

PvdA'er Mark de Waard twijfelde aan de betrouwbaarheid van het college. 'Iedere keer bij de besluitvorming lijkt het een terugtrekkende beweging te plegen.'

Juridische stappen

Eigenaar John Lorist van de Hemelumer Hoeve 'begrijpt er niets meer van'. 'Zeven jaar lang zijn we hier nu mee bezig. Iedereen heeft het plan beoordeeld. De gemeentelijke herindeling is geweest, discussie over megastallen en de NB-wet hebben plaatsgevonden.'

En opeens is er onduidelijkheid, geeft hij aan. 'De provincie komt om de hoek kijken. Dat is heel gek. Want daar heb ik al lang geen contact meer mee. Het lijkt er op alsof er nu politieke spelletjes worden gespeeld. Dat er zo met ondernemers wordt omgegaan,dat zegt iets.'

Lorist overweegt juridische stappen. 'Maar het liefst kom ik in overleg met de gemeente hieruit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer