Crisis+als+fipronil+overkomt+alle+sectoren
Column
© Europees Parlement

Crisis als fipronil overkomt alle sectoren

Topman Rob van Lint van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verbaasd over het gemak waarmee pluimveehouders het bedrijf Chickfriend hebben ingeschakeld. Dat stelde hij deze week in een interview met de Volkskrant.

Een opmerkelijke uitspraak, aangezien er ook in de pluimveestallen van Wageningen University & Research en van Schothorst Feed Research fipronil is aangetroffen. Dat Van Lint nu feitelijk suggereert dat boeren en onderzoekers van Wageningen University & Research en van Schothorst Feed Research naïef zijn geweest, komt voor mij als donderslag bij heldere hemel.

Het is een onterechte zet van de NVWA, gezien de steken die alle betrokken partijen, ook de controleautoriteit zelf, hebben laten vallen. Natuurlijk zijn er ook in de sector fouten gemaakt, maar laten we nu niet blijven zwartepieten.

Dat de NVWA de verantwoordelijkheid grotendeels bij de boeren legt, is niet terecht. Zeker niet wanneer het argument wordt gebruikt dat de pluimveehouders simpelweg hadden moeten nagaan welke stoffen de middelen van Chickfriend bevatten. U gaat er toch ook niet vanuit dat er mogelijk verboden stoffen in uw plantbeschermingsmiddelen uit het plaatselijke tuincentrum zitten?

Bovendien hebben Wageningen University & Research en Schothorst Feed Research wel degelijk gevraagd naar de receptuur van de middelen die Chickfriend heeft gebruikt. Uit navraag bleek dat er van illegale middelen geen sprake was. Het is dus niet zomaar een kwestie van even een bezoek brengen aan de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), zoals Van Lint tegenover de Volkskrant suggereert.

Vrijwel alle sectoren worden geconfronteerd met schandalen als de fipronilcrisis; ook de tuinbouw, de melkveehouderij, de varkenshouderij en de geitenhouderij. Om de beurt worden we getroffen. Keer op keer vangen boeren en tuinders die niets te verwijten valt, de klappen op. Als ambtenaren en de politiek de land- en tuinbouw dan ook weg willen hebben uit Nederland, laat hen daar dan gewoon eerlijk over zijn.

Voor wat betreft de fipronilcrisis probeer ik vanuit Brussel te voorkomen dat boeren failliet gaan. Europa is hier volop mee bezig en lidstaat België heeft zelfs al geld voor de getroffenen gereserveerd. En wat gebeurt er in Nederland?

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer