Polderen+op+z%27n+Frans
Column
© Nieuwe Oogst

Polderen op z'n Frans

Brussel is met vakantie. De wegen zijn niet langer verstopt. Zelfs in de Wetstraat kun je bijna gewoon doorrijden. Maar van rust is in grote lidstaten van de Europese Unie niets te merken.

In Duitsland staat alles in het teken van de nationale verkiezingen op 24 september. Het Verenigd Koninkrijk verkeert in chaos door de dreigende Brexit. In Frankrijk is de Tour de France voorbij en gaat president Emmanuel Macron zijn verkiezingsprogramma uitvoeren. De Franse legerleider is uit woede over bezuinigingen al opgestapt. Kunnen de Franse boeren hun borst alvast maar nat maken?

Macron had op verkiezingspad al de 'Etats généraux de l'alimentation' aangekondigd, zeg maar: algemene vergadering van de voedselketen. Op 20 juli was de lancering in bijzijn van zo'n vijfhonderd mensen, onder wie premier Edouard Philippe, minister Stéphane Travert van Landbouw, minister van Financiën (en oud-Landbouwminister) Bruno Le Maire en directeur-generaal Landbouw Jerzy Plewa van de Europese Commissie.

Eind augustus gaan veertien werkgroepen aan de slag. Dit moet eind november een roadmap opleveren, zoals: hoe creëer je meer waarde en hoe wordt die beter over ketenpartijen verdeeld?

Gaat dit Frankrijk veranderen? Boeren, industrie en retail vechten elkaar nu de tent uit. Wegen en fabrieken worden al gauw geblokkeerd. Van de overheid wordt dan gevergd dat die de 'portemonnaie' trekt. Wat de afgelopen jaren prompt gebeurde.

Als je Fransen vraagt wat ze ervan verwachten, is het antwoord een mix van hoop en twijfel. Er wordt gesproken over driepartijencontracten tussen boeren, industrie en retail om zo een eind te maken aan de eindeloze discussie over wie de meeste marges in de keten opstrijkt.

Minister Stéphane Travert wil een landbouw van compromissen in plaats van strijd. Een werkgroep 'retail' moet eind september al met adviezen komen, omdat de prijsonderhandelingen tussen supermarktinkopers en leveranciers dan starten voor de contracten van 2018.

Het lijkt er warempel op dat de Fransen proberen het Nederlandse poldermodel te kopiëren. Over vijf maanden weten we meer. Ga er alvast maar van uit dat we er in Brussel meer over gaan horen, want Frankrijk drukt altijd zijn stempel op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer