Bollwerk+der+Zuverl%C3%A4ssigkeit
Column
© Julie Algra

Bollwerk der Zuverlässigkeit

In het Kanzleramt, het Duitse Torentje, volgt men Nederland op de voet. Nederland is namelijk een 'Bollwerk der Zuverlässigkeit'. Verschillende Duitse ministers spreken vloeiend Nederlands en de lijntjes tussen Berlijn en Den Haag zijn kort.

Hoe anders is dat dan het beeld dat veel Nederlanders hebben van Duitsland en haar politiek: saai, degelijk en voorspelbaar. Een begrijpelijke maar kortzichtige gedachte.

Op 24 september beslist het belangrijkste EU-land namelijk over de toekomst van Nederland en Europa. Waar wij in Nederland vooral druk zijn met onze eigen kabinetsformatie, maakt Duitsland zich op voor de vierde regeerperiode van Angela Merkel. Met nog drie weken voor het openen van de stembussen lijkt de strijd tussen haar en uitdager Martin Schulz (SPD) al gestreden.

Of het u bevalt of niet, Merkel geeft leiding aan Europa en dus aan Nederland. Maar gelukkig hebben wij Nederlanders veel invloed op Duitsland. Inhoudelijk gezien zijn wij Duitslands belangrijkste partner in Europa. We zijn allebei begrotingsdisciplinefetisjisten, delen een liefde voor vrijhandel en export en denken een humaan migratiebeleid te voeren.

Wie er wint, is dus niet de spannendste vraag. Wel: met wie regeert Merkel straks? Met huidig coalitiepartner SPD waarschijnlijk niet. De sociaaldemocraten bijten opnieuw hun tanden stuk op Merkel. Als de SPD niet wil eindigen als de PvdA, kiest zij voor de oppositie. De werkelijke verkiezingsstrijd gaat in Duitsland om plek 3.

De twee serieuze coalitiekandidaten zijn de Groenen en de FDP. Kiezen voor de Groenen houdt in dat Merkel blijft bij 'Wir schaffen das', dat ze verduurzaming van de landbouw, industrie en energieverzorging versnelt, de afbraak van de verzorgingsstaat een halt toeroept en kiest voor een idealistischer buitenlandbeleid.

Wordt het de FDP, dan gaat het de kant op van deregulering en flexibilisering van de arbeidsmarkt, zeer strikte regels voor migratie, het open houden van kolencentrales, het toestaan van gewasbeschermingsmiddelen als glyfosaat en realpolitik met betrekking tot Europa.

De komende verkiezingen bepalen dus fundamenteel het gezicht van Duitsland en daarmee ook van Nederland. Voor ons zaak om, wat de uitkomst van de verkiezing ook wordt, dat bolwerk van betrouwbaarheid te blijven, zodat ook wij mee blijven doen in de EU en de wereld.

Weer

 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer