%27BO+Akkerbouw+kan+areaalgegevens+zelf+vergaren%27
Nieuws
© Persbureau Noordoost

'BO Akkerbouw kan areaalgegevens zelf vergaren'

De Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) beschikt over genoeg mogelijkheden om areaalgegevens te verzamelen voor het Gezamenlijk Programma Onderzoek en Innovatie. Dat antwoordt minister Henk Kamp van Economische Zaken op vragen van de Tweede Kamer.

Kamp stelt dat hij een praktische oplossing heeft geboden, zodat de brancheorganisatie het algemeen verbindend verklaard programma efficiënt kan uitvoeren. 'Er zijn mij geen redenen bekend om aan te nemen dat de door mij geboden voorzieningen niet zouden werken.'

Handreikingen

De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat hij twee handreikingen heeft gedaan om het onderzoeksprogramma op gang te brengen. De Kamer van Koophandel kan op verzoek van BO Akkerbouw de gegevens van niet-aangesloten telers verstrekken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt het op de persoonlijke RVO-pagina's van akkerbouwers mogelijk dat zij toestemming geven aan RVO om de areaalgegevens door te sluizen naar BO Akkerbouw.

BO Akkerbouw heeft de financiering van het onderzoeksprogramma ingericht op basis van arealen. Dat houdt in dat de brancheorganisatie moet beschikken over areaalgegevens van aangesloten en niet-aangesloten akkerbouwbedrijven. Omdat het programma algemeen verbindend is verklaard, zijn ook niet-aangesloten telers verplicht zich te registreren bij de brancheorganisatie en moeten zij de areaalgegevens doorgeven.

Ander doel

BO Akkerbouw ziet het liefst dat RVO deze gegevens verstrekt. Dat is goedkoper en minder omslachtig. Volgens Kamp verzamelt de overheid de areaalgegevens voor statistisch onderzoek, het ontwikkelen van beleid of voor de aanvragen voor GLB-inkomenssteun. 'Dit zijn andere doelen dan het financieren van een privaat onderzoek', aldus de minister.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer