EZ vertraagt inning onderzoeksgeld

BO Akkerbouw vraagt EZ nogmaals met klem mee te werken aan het verkrijgen van de juiste gegevens voor het innen van de verplichte bijdrage voor het programma onderzoek en innovatie.

Haijo Dodde
Via de landbouwtelling vraagt de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw aan het ministerie van Economische Zaken om de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland machtigingen van akkerbouwers te laten verzamelen. Met deze machtigingen geven akkerbouwers toestemming voor gebruik van hun hectaregegevens als basis van hun verplichte financiële bijdrage.
Het geld is nodig voor het gezamenlijke onderzoeksprogramma. Minister Kamp gaf daar onlangs een verbindendverklaring voor af.
BO Akkerbouw heeft het eerste verzoek om hieraan mee te werken al in een vroeg stadium neergelegd bij EZ. Nu begint de tijd te dringen en ontstaat bij de brancheorganisatie de zorg dat de overheid niet wil meewerken.

Graag aan de slag

Om het verzoek nogmaals onder de aandacht te brengen stuurde BO Akkerbouw staatssecretaris Martijn van Dam van EZ begin deze week een brief. 'Zonder groen licht bestaat de kans dat we flinke vertraging oplopen met de uitvoering van het onderzoeksprogramma', verklaart directeur Matthé Elema van BO Akkerbouw. 'Dat is jammer, want we willen graag aan de slag.'
Volgens Elema betreft het verzoek alleen het verzamelen van machtigingen. 'RVO beschikt over de juiste gegevens. Voor ons en ook voor de akkerbouwers is de combinatie met de landbouwtelling de meest praktische werkwijze voor het innen van de bedragen.'
Akkerbouwers die RVO machtigen, ontvangen van de BO een factuur op basis van het areaal granen, aardappelen en suikerbieten dat ze telen. Van akkerbouwers die niet willen machtigen, krijgt de BO alleen de adresgegevens. Die ondernemers worden aangeschreven zodat ze kunnen voldoen aan hun verplichting tot het verstrekken van areaalgegevens voor het betalen van de verplichte bijdrage.
Elema wijst erop dat alternatieven voor het innen van geld bij de sector, onder meer via de Kamer van Koophandel, ingewikkelder zijn en veelal duurder. 'Bovendien bieden ze minder garantie dat iedereen daadwerkelijk meebetaalt.'

Praktisch ingevuld

Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van LTO en van de sectie teelt van BO Akkerbouw, benadrukt dat de sector blij is met de verbindendverklaring voor het onderzoeksprogramma.
'Maar het principe is wel dat iedereen meedoet. De overheid wekt de suggestie dat de verbindendverklaring praktisch ingevuld zou moeten worden. Daarvoor hebben we nu wel de medewerking nodig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer