%27Veeg+uw+onzalige+plannen+van+tafel%27
Nieuws
© Cath Hermans

'Veeg uw onzalige plannen van tafel'

En nog maar eens uitten veehouders hun onvrede over het nieuwe Brabantse veehouderijbeleid. 'Zadel mij niet op met luchtwassers of stalvloeren die nog niet eens bestaan.'

De 26-jarige Rick Meulenbroeks uit Lage-Mierde is een van de vijf veehouders die vrijdagmiddag zijn zegje mag doen voor de leden van Provinciale Staten. Hij schetst de gevolgen van het nieuwe beleid voor zijn melkveebedrijf. 'Als het aan u ligt gaan straks koeien in de wei en kalveren in stallen met luchtwassers: het moet niet gekker worden. Dat gaat op mijn bedrijf dus niet gebeuren.'

De jongveestal van Meulenbroeks moet, als het aan de provincie ligt, in 2022 voorzien zijn van een een nieuwe, milieuvriendelijke vloer. De melkveehouder wijst de Statenleden op het feit dat er voor jongvee nog geen goedgekeurde systemen voorhanden zijn. 'En de kans dat die er wel zijn in 2020, wanneer ik over een nieuwe vergunning moet beschikken, is bijzonder klein. Gaat niet lukken, kan ik u voorspellen. Zeker niet met de ambtelijke snelheid.'

'Ik heb niets aan borgstellen of adviesgesprekken'

Over de voorstellen voor ondersteunende maatregelen (voorheen flankerend beleid genoemd) heeft Meulenbroeks geen goed woord over. 'Ik heb niets aan borgstellingen, beeindigingsregels of adviesgesprekken. Waar ik wel iets aan heb? Veeg uw onzalige plannen van tafel. Zadel mij niet op met luchtwassers of stalvloeren die nog niet eens bestaan. Geef ruimte aan bedrijven die investeren in milieu en dierwelzijn en laat ze dat doen op een manier die hun past én aansluit bij de doelstellingen van de overheid.'

Race tegen klok voor nieuwe stalsystemen en vergunningaanvraag 'onhaalbaar'

Ook varkenshouder Henriette Driessen, melkveehouder Tanja van de Ven, varkenshouder Maarten Rooijakkers en kalverhouder Lian Mathyssen kregen twee minuten spreektijd. Stuk voor stuk sterke betogen waarin ook veel emotie in doorklonk. 'Hier staat een groene boerin die heel haar ziel en zaligheid in haar bedrijf heeft gestoken', aldus Mathyssen. 'Maar het is kennelijk niet genoeg. Wat nu dreigt is een koude sanering en grote onzekerheid. Confrontaties leiden zelden tot iets moois. Samenwerking en positiviteit wel.'

Maarten Rooijakkers stelt dat het hele beleid overbodig is. 'Zonder deze maatregelen komen we wat ammoniakreductie betreft in 2028 op hetzelfde punt uit. Daar zorgt de vergrijzing en het gebrek aan opvolgers sowieso wel voor. Daarmee kun je de vele milljoenen die dit beleid gaat kosten in de zak houden.'

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer