Aardappelsector lift mee op positieve stemming

Kan de Nederlandse aardappelsector profiteren van de toenemende populariteit van aardappel als voedingsbron? Tijdens PotatoEurope vroeg Nieuwe Oogst enkele handelsbedrijven en verwerkers naar het perspectief van de sector in ons land en de kansen en bedreigingen.

Aardappelsector+lift+mee+op+positieve+stemming
© Haijo Dodde

Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato is positief over het perspectief van de aardappelsector in Nederland. 'De export van verwerkt product neemt structureel toe en industrieën investeren in productiecapaciteit.'

Over het areaal fritesaardappelen zegt Zelhorst dat hij weinig mogelijkheden ziet voor uitbreiding. 'Voor meer aanvoer van grondstof uit eigen land moeten we de teelt verder optimaliseren. De situatie in België is vergelijkbaar. Ook daar zit het areaal vrijwel aan zijn taks. In Noordwest-Europa zijn Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk interessante teeltregio's om meer aardappelen te contracteren.'

Groeimarkten

Het aantrekken van de wereldeconomie zorgt voor een verdere groei van de fritesmarkt, constateert Pieter Jan Georgius van Lamb Weston/Meijer. 'Dat geldt voor Europa, Noord-Amerika, maar zeker ook voor groeimarkten als Azië en Zuid-Amerika.'

Handelsbarrières kunnen de sector flink dwarszitten

Dick Zelhorst, directeur Aviko Potato

Georgius is bij de fritesfabrikant verantwoordelijk voor de inkoop van aardappelen voor de Nederlandse fabrieken. Hij verwacht dat de Nederlandse aardappelsector kan blijven profiteren van de exportmogelijkheden van frites. 'De teelt en infrastructuur zijn in ons land uiterst efficiënt. We kunnen meeliften op de goede stemming.'

Lamb Weston/Meijer heeft zes fabrieken in Europa en vijftien productielocaties in Noord-Amerika. In Nederland investeerde de fabrikant de laatste jaren in uitbreiding van de productielocatie in Bergen op Zoom en in de acquisitie van de aardappeldivisie van Oerlemans Foods. 'De grondstofvoorziening zoeken we bij voorkeur in de buurt van de fabrieken. Voor de komende jaren lukt dat.'

Noord-Frankrijk en Duitsland

Ook algemeen directeur Jan van Hoogen van Agrico gaat ervan uit dat de teelt van fritesaardappelen de komende jaren vooral zal uitbreiden in Noord-Frankrijk en Duitsland. 'De vraag naar pootgoed in die landen zal toenemen.'

Groei van areaal in Nederland is net als bij de fritesaardappelen ook voor pootgoed niet vanzelfsprekend, erkent Van Hoogen. 'Ons land raakt vol, ook voor pootgoed. Frankrijk biedt voor ons een uitwijkmogelijkheid. Verder kijken wij als Agrico ook naar andere werelddelen om groei te realiseren. Dat kan in de vorm van licentieteelt.'

Tafelsegment

Als het gaat om het tafelsegment, dan ziet directeur Wim van de Ree van Nedato een daling van de consumptie van verse aardappelen in Noordwest-Europa. 'Het areaal specifiek geteelde tafelrassen neemt af', voorspelt hij.

Van de Ree wijst erop dat er op de exportmarkt voor verse aardappelen veel concurrentie is uit het buitenland. 'Kenmerk van de markt is de afhankelijkheid van de prijs en het niet altijd aan de markt zijn.' Voor de Nederlandse concurrentiepositie is volgens Van de Ree consolidatie nodig om sterke bedrijven over te houden. 'Synergie verbetert de efficiëntie in de keten.'

Invoerheffingen

Handelsbarrières kunnen de export van frites behoorlijk dwarszitten, stelt Zelhorst. Hij verwijst naar de invoerheffingen die Brazilië vorig jaar invoerde voor frites uit Europa. 'Nu zijn er vergelijkbare problemen met Colombia. Het is goed om hier in Europees verband actie op te ondernemen.'

Voor de aardappelteelt in Nederland maakt Georgius zich zorgen over de dalende bodemvruchtbaarheid en de stijgende ziektedruk. In de transitie naar een gewas dat minder afhankelijk is van chemische middelen en nutriënten, noemt hij de genetica als oplossing. 'We moeten sneller kunnen beschikken over sterkere rassen.'

Lange bewaring

Van de Ree stelt dat Nederland het moet hebben van een constante stroom kwalitatief goede aardappelen. Hij vindt dat er daarom meer aandacht moet zijn voor de lange bewaring. Daarnaast noemt hij het meetbaar duurzaam telen een mogelijkheid om met Nederlandse tafelaardappelen onderscheid te maken op de Europese markt.

Kansen voor de Nederlandse aardappelsector zijn volgens Van Hoogen vooral gebaseerd op de ontwikkeling van betere rassen voor alle segmenten. 'Ook dit jaar zien we meer kwaliteitsproblemen bij Bintje dan bij de monopolierassen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer