Haken+en+ogen+aan+eerste+dorpsmolen+op+boerenerf
Nieuws
© Eigen foto

Haken en ogen aan eerste dorpsmolen op boerenerf

De eerste coöperatieve dorpsmolen in de provincie Groningen verrijst eind deze maand op het erf van melkveehouder Jan Pieter van Tilburg in Hellum. Hoewel de initiatiefnemers verwachten dat hierdoor de waardering voor de melkveehouderij stijgt, laat de Postcoderoosregelgeving voor windmolens en zonnepanelen nog te wensen over en levert het een boer financieel niet veel op.

Van Tilburg heeft al een windmolen van de Groningse bouwer E.A.Z. Wind, de EAZ-Twaalf, en had nog ruimte voor een tweede. 'We hebben hem zelf niet nodig. Door de dorpsmolen komt de burger dichter bij de boer. Je betrekt de veehouder bij het dorp.'

De molen is een initiatief van ondernemer Curtis Bänffer uit Schildwolde, huisarts Dirk Jan Rezelman uit Wagenborgen en tandarts Wilte Barels uit Hellum. 'Het begon allemaal aan de keukentafel,' zegt Barels.. 'Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Dus toen de buurman vroeg of ik gezamenlijk energie wilde opwekken, schoof ik aan.'

Duurzaam Duurswold

De initiatiefnemers richtten coöperatie Duurzaam Duurswold op. Deze rechtsvorm maakt het mogelijk om gezamenlijk een molen aan te schaffen. Via de Postcoderoosregeling, ook wel Regeling Verlaagd Tarief genoemd, krijgen leden van een energiecoöperatie, dorpsinwoners, energiebelastingkorting op hun energienota wanneer ze lokaal en duurzaam elektriciteit opwekken. De coöperatie investeert in een molen of zonnepanelen, die in het buitengebied op een boerenerf of op boerendaken geplaatst kunnen worden.

Het kostte de energiecoöperatie Duurzaam Duurswold enkele maanden om een boer te vinden die een molen op zijn erf wil plaatsen. 'Het was een hele zoektocht in de omgeving. Geen boer zit te springen om een molen op zijn erf die niet voor eigen gebruik is. Bovendien zijn er maar een paar plekken, zo'n tien tot twaalf, rond Duurswold waar wij de molen mogen plaatsen', vertelt Bänffer.

'Wanneer er meer financieel voordeel in zit voor de boeren, wordt het plaatsen van molens wellicht wat gemakkelijker. Maar daarvoor is de Postcoderoosregeling is nog erg smal', stelt Bänffer.

Versoepeling

Van Tilburg ontvangt een vergoeding van zo'n 250 euro per jaar van de coöperatie. Na zestien jaar kan hij de molen voor 1 euro van de dorpscoöperatie kopen. 'Financieel levert het mij weinig op. Ik doe het echt voor het dorp', stelt de ondernemer.

De melkveehouder pleit ook voor versoepeling van de Postcoderoosregeling. 'Wij zijn volhardend, maar de meeste boeren waren al tien keer afgehaakt. De meterkast moet bijvoorbeeld buiten de stal worden geplaatst. Dat heeft ermee te maken dat derden er meteen bij moeten kunnen. Wanneer de regeling wordt versoepeld, wordt het draagvlak voor boeren om eraan mee te doen, veel groter.'

43.000 euro

Zo'n twintig leden van Duurzaam Duurswold investeren in de molen van 43.000 euro. De opbrengst gebruiken ze ook om het verenigingsleven een boost te geven. 'Als de leden van de coöperatie overstappen op stroom van Noordelijk Lokaal Duurzaam, ontvangt de dorpsvereniging 45 euro per huishouden per jaar. Zo levert de dorpsmolen een bijdrage aan de leefbaarheid op het platteland.'

Van Tilburg verwacht dat door te investeren in een eigen molen het draagvlak van burgers voor een windmolen toeneemt. 'Vaak zijn burgers tegen de komst van windmolens als ze er zelf niet in kunnen participeren. Ze denken dat al het geld naar de boer gaat. Nu zien ze dat de molen voor hun eigen energiebehoefte aan draaien is.'

Enthousiast

De melkveehouder krijgt positieve reacties van burgers uit Duurswold. 'Bij het koeien oversteken kwam een vrouw naar mij toe. 'De molen komt er, hè? Maar hoe krijg je de stroom nou naar onze straat toe?', vroeg ze. Een juf vertelde mij tijdens een bedrijfsbezoek heel enthousiast dat zij ook aandeelhouder was van de molen. Daar doe je het voor.'

Naast een dorpsmolen plaatst de coöperatie zo' n zestig zonnepalen op het dak van de melkveehouderij. Gedeputeerde Nienke Homan opent eind september de molen in Hellum.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer