Schade in West-Nederland door onstuimig weer

Het onstuimige weer van de afgelopen week leidde tot schade en overlast in Noord- en Zuid-Holland. Zo zorgde de hevige neerslag vlak voor en tijdens het weekend voor flink wat wateroverlast.

Schade+in+West%2DNederland+door+onstuimig+weer
© Hoogheemraadschap Rijnland

Diverse akkerbouwers in de kuststrook vanaf de Haarlemmermeer tot aan de Wieringermeer zagen het water maar moeizaam wegstromen. Sommige ondernemers hebben in vijf dagen tijd zo'n 120 millimeter aan neerslag gemeten.

De zware regenbuien werden gedurende de week opgevolgd en afgewisseld door windstoten en flinke najaarsstormen. Een korte, intense windhoos zorgde maandag in de namiddag voor veel schade bij Hoogkarspel. Over een afstand van een kilometer tussen de woonwijk Reigersborg Noord en De Gouw, ging er onder meer een bloemenkas tegen de vlakte.

Hoofd agrarische verzekeringen Adri Witlox van Interpolis kreeg een dertigtal schademeldingen binnen vanuit Noord- en Zuid-Holland. Hij verwacht dat er nog meer volgen. De schade varieert van gebroken ramen, tot kapotte daken, maar ook waterschade door losse goten.

Mobiele pompen

Hoogheemraadschap Rijnland meldt op haar site dat op enkele locaties in het gebied 90 millimeter water is gevallen. Met name in de regio's Ter Aar, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Reden om enkele mobiele pompen in te zetten om het water weer op normaal peil te brengen en het sneller via het boezemwater naar zee te leiden.

Het Hoogheemraadschap van Delfland maakte bekend het waterpeil met 5 centimeter te verlagen in grote vaarten, kanalen en sloten. Dit vanwege de verwachting dat er nog eens 20 en 40 millimeter regen zou vallen. Om die hoeveelheid water te kunnen verwerken stelt Delfland neerslagprotocol A in, oftewel een waterpeil van 48 centimeter onder NAP.

Paardenmarkt

Ook diverse evenementen hadden te lijden onder de barre weersomstandigheden, zoals de Paardenmarkt in Valkenburg die woensdag geen doorgang kon vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer