LTO verbijsterd over kennisgebrek Van Dam

ZLTO en LLTB vinden het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) donderdag tijdens het Algemeen Overleg Water in Den Haag zei dat geen enkele teelt of weersomstandigheid is uitgesloten in de brede weersverzekering.

LTO+verbijsterd+over+kennisgebrek+Van+Dam
© Dirk Hol

'Ik heb de indruk dat de staatssecretaris niet goed wordt voorgelicht door zijn adviseurs', reageert ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. 'Het blijven volhouden dat alles verzekerbaar is, is gewoon niet waar.' LLTB-voorzitter Léon Faassen vult aan: 'Hij had kunnen weten dat bepaalde gewassen worden uitgesloten van dekking.'

ZLTO en LLTB concluderen in een brief aan Van Dam dat verzekeraars veel risico's van de dekking uitsluiten, veel beperkende voorwaarden stellen en dat verzekeringen slechts kunnen worden aangegaan tegen extreem hoge kosten.

Onafhankelijke kenniscommissie

Ook doen de organisaties een dringend beroep op Van Dam om een onafhankelijke commissie in te stellen die de totale schade vaststelt en op grond daarvan ook de aard en omvang van de niet redelijkerwijze verzekerbare schade vaststelt. Maar dat wees Van Dam af.

'Dit is zo fundamenteel fout', zegt Huijbers. 'Er is een sluimerende ramp gaande. Dan wil ik op de overheid kunnen leunen. Maar het is nu precies andersom: de overheid doet er alles aan om dit niet als ramp aan te merken en zegt: 'Leun alstublieft niet op ons.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer